Sandmand

5.0
Du kan være ganske rolig. INGEN hopper på det bras, den falske Sandmand lukker ud. Du har heldigvis været med os så længe, at din stil er nem at genkende. Og heldigvis er kujonen jo også meget dårlig til at kopiere dine særtræk.

Til gengæld bekymrer det mig, at sabotagen uvægerligt vil føre til, at Scope på et tidspunkt bliver modereret eller med login. Det er godt nok nedslående, at frie forummer ikke får en chance, fordi nogen kun kan hævde sig med destruktion.

Det fører egentlig over til et problem med filmen her. Teknisk og skuespillermæssigt er den absolut i top. Men moralsk prædiker den et særdeles utiltalende standpunkt. I stedet for at acceptere, at tiderne skifter, kaster samuraierne sig ud i et vanvittig blodbad med uhyrlige menneskelige konsekvenser. Den grådige kapitalist er for klichefuld som modstander.

Japan var på vej mod demokrati - selvom vejen gik over skummelt diplomati, men samuraierne kendte åbenbart kun til voldens vej. Historisk kastede de hensynsløse borgerkrige Japan ud i et uroligt århundrede, og den glorificering, filmen giver de 'ærefulde' samuraier, er efter min mening betænkelig.

Filmens storebror, "Danser med ulve", tog trods alt fat i et folkefærd, der ikke havde været andet end forfulgt. Men når det er sagt, er det selvfølgelig ikke nogen hemmelighed, at jeg elskede filmen på alle andre planer.
The Last Samurai - Den Sidste Samurai