original sprog er bedst

5.0
Jeg har haft æren af se den restaurerede udgave af E.T. Der er lavet enkelte ændringer (blandt andet er E.T.´s ansigtsudtryk blevet mere nuanceret ved hjælp af computergrafik), men det er lidt forbavsende, hvor godt filmen egentlig holder. Den nye udgave gør hverken filmen værre eller bedre, men det er da helt klart et kærkomment gensyn. Ingen tvivl om at E.T. er en forrygende filmklassiker, måske en af de allerbedste familiefilm nogensinde. De ældre kan (foruden at grov underholdes) værdsætte den søde morale om at acceptere de(t) fremmede (som også gælder i nutiden), mens børnene bare kan nyde den sjove og søde film.

Steven Spielberg giver os en film, som holder sig væk fra det sentimentale og barnlig kikset, da Spielbergs fantasi er så forrygende og seværdig. Selve filmen er godt lavet, især taget dens alder i betragtning. Musikken er udødelig, og det er dejligt at se en film, der foregår i børnehøjde, men som kan ses af folk i alle aldre. Børneskuespillerne er rigtig gode (især en ung Drew Barrymore er sød), men E.T. stjæler billedet. Filmen er bundcharmerende og blev lidt en vendestol, da den havde premiere. Folk havde ikke set andet end destruktive fremmede fra rummet, som ville ødelægge menneskeheden, og E.T. var derfor en næsten nødvendig positiv filmoplevelse. Mange af scenerne er sand filmmagi, ikke mindst cyklen foran månen.

Jeg har læst, at Harrison Ford har rollen som klasselæreren, hvis ansigt man ikke får at se. Det har ikke noget med filmen at gøre, men jeg kunne da godt tænkte mig at vide om det passer. En undersøgelse på www.imdb.com gav intet resultat. Så hvis der er nogen der ved det, vil jeg da gerne have min nysgerrighed stillet.
E.T.