What makes a man?

5.0
Dette er ikke en uintelligent drengerøvskomedie (som de danske i genren er). Det er ikke tom pastiche. Under alle gagsene er en skarp kritik af et samfund (USA) som drager i krig uden at tænke sig om. Ligesom Goodmans krigstraumatiseret karakter gør, skal alt løses med vold og magt uden nærmere reflekteren eller omtanke. Det er kun den pacifistiske "Dude" der tænker sig om, men gang på gang ødelægges hans forsøg på at løse problemet ved forhandling af en eller anden i den "trigger-happy" flok karakterer der omgiver ham.

Denne film undersøger temaet "Magtmisbrug" på en sjov og underholdende måde. Som "The Dude" siger til Goodmans "voldelige" karakter halvvejs inde i filmen: "You're not wrong, but you're an asshole". Der er mange måder at løse en konflikt på og vold er den mindst gavnlige af dem alle. Selvom man har ret.

Det store spørgsmål her er: Er man mand fordi man bruger guns og drager i krig. Eller kan man være mand og pacifist. Coen Brødrene mener sandsynligvis hvad "The Cowboy" siger til sidst: "I don't know about you, but I take comfort in knowing he's out there. The Dude. Taking it easy for all us sinners".

The Dude siger også til sin ven: "Everything's a travesty with you." Måske taler filmskaberne til den amerikanske regering?
The Big Lebowski