nødvendig med en serie?

5.0
Der skulle gå tre år før de(n) længe ventede fortsættelse(r) til den sublime Matrix skulle komme. Del to og tre er filmet på samme tid og delt op cirka halvvejs. Det medfører en irriterende cliffhanger, som ikke har den forventede effekt med at gejle publikum op til den sidste del. Larry og Andy Wachowski havde ikke så stort et pres på deres skulder her (de havde planlagt Matrix som en trilogi, men studierne ville ikke love penge til fortsættelserne), og det udmønter sig til en mindre elimineringsproces. Visse af deres ideer burde ikke være med i filmen (blandt andet den meget malplacerede dansescene sammenklippet med en lummer sexscene), og en lidt mere hårdfør tilgang til historien ville også have hjulpet. Det hele virker for løst konstrueret og iveren efter at overgå den forrige films originale brug af diverse filosofier gør mange scener kedelige. Javist, der er nogle rene guldkorn imellem, men det er for få. Her lægger man op til at vi får livseksistentielle spørgsmål besvaret, og det kan man tydeligvis ikke på film (der er mange bud, men hvem ved om man har ramt rigtig). Det er jo actionfilm, her pakket ind i Gajolæske filosofi. Den første film gjorde som om den havde svarene, og det var en stor del af dens charme. Den havde en perfekt balance af filosofi og action i overflod. I Matrix Reloaded virker det kluntet og påtaget.

Der er ikke store skuespillere med og spillet virker anonymt. Kenau Reeves var tilpas troværdig forvirret i den første film, men fungerer ikke optimalt som bekymret helt og frelser her. Skuespillerne kommer ganske vist ikke først, men alligevel. Meget overraskende fandt jeg ikke kærligheden mellem Reeves og Carrie Ann Moss påklistret. Langtfra dyb, men en smule ægte virkede det. Laurence Fishburne virker mere tam her (var ufattelig cool i den første film), men Hugo Weaving tangerer heldigvis stadig til det skræmmende sadistiske . Hans stemme er gåsehudsfremkaldende monoton og ond.

Matrix Reloaded er præcis det, som en fortsættelse i princippet burde være. Større, vildere og bedre. Ganske vist større og vildere, men ikke bedre. Den er alt for fikseret på at overgå den originale film til at blive andet end en for mig tilfredsstillende fortsættelse. Mange inkarnerede fans blev skuffet, da denne film ikke indeholder nogle deciderede overraskelser, som fejer benene væk under os, ligesom ”sandheden” om virkeligheden gjorde i den første film. Reloaded er et mellemstykke, nummer to i en trilogi. Ligesom Ringenes Herre er det svært at bedømme dens sande kvaliteter før man får sat det hele i sammenhæng. I modsætningen til Ringenes Herre er Reloaded dog ikke blevet bedre efter den sidste film kom. Faktisk lidt dårligere.

Denne film er virkelig et virtuost mesterværk, sindssyg flot lavet og filmet. Et filmisk mesterværk vil den dog aldrig blive. Til dette er den for tør og uoriginal i forhold til den første film. Historien er blevet dårligere, men actiondelen er til gengæld blevet vildere og giver (om muligt) et endnu større adrenalinsus end den første. Kampen mellem Neo og de mange Smith kloner bærer desværre for meget præg af at være computerlavet (man undrer sig over at de ikke kunne lave det bedre for alle de penge), men den 20 minutter lange biljagt på motorvejen er forrygende og intens (kun overgået af Bad Boys 2). Man føler næsten ens sanser bliver smadret itu, alt i underholdningens navn. Og det er her Reloaded redder sine 5 stjerner i land; fremragende og gennemgående velproduceret underholdning.
The Matrix Reloaded