Sheriffen vender tilbage

6.0
Nu da Patrick Schwensen har sagt alt, hvad der er at sige om dette westernmesterværk, kan jeg jo bare supplere med følgende bemærkninger:

High Noon (som den hedder i min verden: jeg giver Schwensen 200 % ret i sin vurdering af titlen) er min personlige yndlingswestern, det er ellers ikke en genre, som jeg nyder allermest (der er altså blevet lavet rigtig mange dårlige westerns!), men lige denne (og selvfølgelig en håndful John Ford og Sergio Leone-film) er altså noget helt specielt.
Sjældent har jeg set en så spændende western, at den nærmest kan karakteriseres som en thriller, mens Cooper er en noget bedre skuespiller end John Wayne (hvilket afholder mig fra at sige, at de bedste Ford-film, der jo som oftest er med Wayne i hovedrollen, er bedre end High Noon).

Nu skal det hele vel ikke kun være ros: hvad med den lykkelige slutning - totalt Hollywood, eller hvad?
NEJ! Det er en slutning, der kan ses som uundgåelig i den politiske fortolkning af filmen. Individet må træde i karakter, når fællesskabet svigter, og således - og kun da - vinder dette; ligesom Will Kane gør det i filmen.

At dette mesterværk først kommer på dansk DVD i disse dage er og bliver totalt forrykt, da det er en så stor klassiker, men ok; der er jo så mange andre klassikere, vi mangler på DVD (jeg ved det godt: det retfærdiggør intet). Alle, der ikke har set denne perle, skulle tage og gøre så - især hvis de kunne lide 24 Timer på TV.
Sheriffen