Hvem Ka'?

4.0
Amerikansk eliteenhed sendes ind i den nigerianske jungle, for at redde en kvindelig læge (Bellucci) fra landets nye diktatur. Hun kræver at de også hjælper en gruppe flygtninge, før hun vil følge med dem.

Fermt lavet og nogenlunde underholdende og spændende krigsfilm. Den kan indimellem virke en anelse langsommelig, men klimaks er medrivende og spændende nok til at redde helhedsindtrykket af en god film hjem.

Instruktør Fuqua, der også stod bag den nogenlunde “Training Day” har i hvert fald fint styr på sine kampscener, så de virker medrivende og tempofyldte. Teknisk fungerer filmen også optimalt. Musikken af Hans Zimmer er atter engang fin, måske lidt til den rørstrømske side i visse scener, men stadig god.

Handlingen er forudsigelig og set før, og man skal kunne sluge en del klicheer og amerikansk selvforherligelse undervejs. Den amerikanske regering og militæret øverste ledelse svigter, men de almindelige amerikanske soldater er selvfølgelig vaskeægte helte, der vælger at gøre det moralsk mest rigtige og hjælpe en gruppe stakkels mennesker i nød, på tværs af ordre. Og i sidste øjeblik, da lokummet virkelig brænder på, og vores helte er tæt på nederlag, kommer kavaleriet naturligvis flyvende og redder dem ud af ilden. Ikke videre originalt, men spændingen fungere trods alt og historien fortælles udmærket.

Skildringen af fjenderne må siges at være meget ensidig, de er onde og barbariske. På den anden side, så er der måske heller ikke ligefrem meget godt at sige om folkedrab og dem der begår det. Lige netop det punkt om folkedrab, er i øvrigt også en af de ting man kan rose filmen for at gøre opmærksom på og tage en anelse seriøst.

I hovedrollen viser Willis ikke de store nuancer, han bruger ikke mange ansigtsudtryk i løbet af filmen, ser som oftest blot alvorligt bekymret ud. Bellucci er smuk, helt sikkert en af de smukkeste kvinder i verden, men gør ellers ikke den store forskel i rollen som italiensk kvinde, der er blevet amerikansk statsborger ved at gifte sig med en amerikaner, og nu skal reddes.

Ellers er ”Tears Of The Sun” en traditionel, men effektiv krigsfilm der holder hvad den lover, både hvad angår klam amerikansk propaganda, solid krigsaction og hæderlig spænding.

Filmen var oprindeligt tænkt som ”Die Hard 4”.

Til Don: Du skriver at Bellucci's accent er for tyk. Du ved godt hun ikke skal forstille at være indfødt amerikaner, gør du ikke?
Tears of the Sun