The Believer!

3.0
Profeten Jesus ankommer til Jerusalem, og han begynder at overbevise folket, at han er guds søn. Straks bliver han taget til fange af romerne og han dømmes til dødsstraf.

”Passion of the Christ” er en af de mest omtalte film. Den har fået mange hårde ord med på vejen i forskellige land. Jøder har selvfølgelig været kritiske, og i USA er de gået så vidt, at der har været demonstrationer på gaderne. Trods al kritik, så tilbragte publikum gladeligt 2½ time i selskab med Jim Caviezel i rollen som Jesus. Filmen kostede omkring de 25 millioner, men det viste sig at den blev en gigantisk succes i USA. Den har rundet de 350 millioner alene i USA – det er stærkt gået.

Denne film har helt sikkert skabt en debat mange steder, selv her på Scope. Jeg har personligt haft det svært ved at bedømme denne film. Lad mig sige det sådan: Er man religiøs, jamen så er filmen vildt god og vil sikkert efterlade noget stof til eftertanke. Er man ikke, jamen så er filmen middelmådig eller endnu værre, halvdårlig. Jeg er hverken kristen eller religiøs, så for mig set var det ikke den store oplevelse, men vi kan ikke komme udenom, at filmen har andre kvaliteter.

Filmen handler om Jesus’s sidste 12 timer, og Mel Gibson’s formål var jo at skildre hans lidelser da han blev taget til fange. Mel er jo selv en meget troende person, og har helt sikkert lagt hjerte og følelser bag filmen, og det er respekteret hos mig. Mel tror jo på, at han er guds søn og det er jo også hans budskab, at få publikum på samme vogn. Men ikke desto minde, så efterlader filmen nogle huller. For hvis Jesus var guds søn, men også et helt almindeligt menneske, hvordan kan han så overleve de ekstreme piskescener? På den anden side, hvis han var mere end et menneske, hvorfor gav han ikke nogle beviser til romerne, at han var mere end et menneske, og dermed undslippe døden?

Det er uden tvivl den hidtil blodigste film. Der er blod til navlen. Mel har brugt meget tid på at skildre lidelsesdelen, og dermed fremstille Jesus ekstra sympatisk, og vi får jo ondt af ham, uanset hvilken religion man stammer fra. Mels ultravoldelige film er på sin vis en meget flot film. Mange flotte nærbilleder og så er der den helt rette stemning. Komponisten bag filmen skal også roses, han har skabtet storslået og følelsesladet musikstykke, som er med til at gøre filmen mere dramatisk og levende. De få locations der er i filmen passer fint, og igen, der er en masse flotte billeder og god atmosfære.

Jøderne har selvfølgelig set frem til filmen med gys og spænding. På forhånd udtrykker de, at filmen er præget af propaganda og det vil de sikkert også mene efter filmen. For nyligt har jeg også læst en skræmmende artikel om Mel Gibsons far, som mener, at nazisternes jødeudryddelser (holocaust) under 2 verdenskrig er en overdrevet sag? En sær far må jeg sige, som jøderne sikkert har brugt som våben mod selve filmen, ved at henvise, at både mel og hans far er antisemit.

Alt i alt er det en svær film at bedømme, fordi jeg er hverken kristen eller på nogen måde troende. Jeg er en ikke-troende muslim, og vi ved jo, at Islam opfatter Jesus som profet, og ikke guds søn. Jeg vil heller ikke sige, at Jesus var guds søn, for hvem er gud? Jeg tror jo ikke på det religiøse gejl, så hvis jeg skulle give et bud på hvem Jesus var, så var han nok en profet.
The Passion of the Christ