Jim Carreys mageløse onemanshow

4.0
Milos Formans "Man on the Moon" er et farverigt, kalejdoskopisk portræt af den excentriske performancekunstner Andy Kaufman. I hovedrollen leverer kamæleonen Jim Carrey en fabelagtig præstation, der endnu engang understreger hans særstatus som et af USA's mest alsidige talenter

R.E.M. skrev i sin tid sangen "Man on the Moon" som en hyldest til Andy Kaufman; en anarkistisk joker, som balancerede på grænsen mellem vanvid og genialitet. Nu har veteraninstruktøren Milos Forman lånt titlen til sin filmbiografi med Jim Carrey i rollen som Kaufman. Det er genial casting.

Excentrisk provokatør
Andy Kaufman (1949-84) begyndte allerede sin entertainer-karriere som 8-årig med at underholde ved børnefødselsdage. Senere arbejdede han som stand-up komiker på små natklubber og caféer, hvor han bl.a. imiterede sit idol Elvis Presley. Andy Kaufman fik snart ry som en talentfuld, omend meget excentrisk kunstner. Ofte provokerede han sit publikum med pinligt ringe jokes for at få dem til at tage stilling til, hvad der var morsomt, og hvad der ikke var. Om de følte sig underholdt eller ej, var ham totalt uvedkommende. Af samme grund var han lige så hadet som elsket.
I oktober 1975 optrådte Kaufman i pilotepisoden af tv-showet "Saturday Night Live", hvilket for alvor fik producenternes øjne op for hans skæve humor. Modstræbende skrev han fem-årig kontrakt med ABC om at være den etniske Latka Gravas i sitcom-serien "Taxi" ('78-83). Hans betingelse var dog, at hans alter ego - den talentløse, indbildske Las Vegas-impressario Tony Clifton - skulle have en større gæsterolle i serien. Andy Kaufman fik sin vilje, men blev alligevel meget hurtigt træt af "Taxi".

Svarene blæser i vinden
Fra 1979 til '83 tjente Kaufman penge som professionel bryder. Han deltog i dybt sexistiske og ydmygende brydekampe mod tilfældige kvinder fra publikum. Da Kaufman i '82 blev overmodig og gik i ringen mod den professionelle fribryder Jerry Lawler, blev hans ryg så invalideret, at han måtte ligge tre dage i stræk. Senere optrådte Kaufman med et onemanshow i et propfyldt Carnegie Hall, konverterede til zenbuddhismen og døde af en ondartet lungekræft.

Da filmens Kaufman bisættes i kirken, afspilles et videobånd med hans egen nekrolog over sig selv for de forsamlede gæster. I næste klip ses han imidlertid igen som Tony Clifton på scenen, i fuld gang med at tilsvine sit trofaste publikum. Hvad er iscenesat og hvad er virkelighed? Lever Andy Kaufman, eller er han død? Svarene blæser i vinden. Milos Forman holder kortene tæt til kroppen, og det er i høj grad op til publikum selv at afgøre, hvad der er sandhed, og hvad der er iscenesat.

Carreys indlevelse fænomenal
Milos Forman har metodisk rekonstrueret kulisserne til "Taxi", og tilmed bragt flere skuespillere fra det gamle hold sammen igen: Judd Hirsch, Christopher Lloyd og Marilu Henner. Tv-værten David Letterman spiller sig selv i en rekonstruktion af den berygtede udsendelse, hvor Kaufman kom op at skændes med bryderen Jerry Lawler og i blindt raseri kastede en skoldhed kop kaffe i ansigtet på ham. En happening, der muligvis var arrangeret på forhånd. Danny DeVito spiller George Shapiro, Kaufmans mangeårige agent, og Courtney Love er hans flippede kæreste Lynne.

Til syvende og sidst lever og ånder "Man on the Moon" i kraft af Jim Carreys mageløse præstation som Kaufman. Ingen i det virkelige liv vidste, hvor de havde kamæleonen Andy, som hele tiden tog en ny maske på. Carrey gør illusionen komplet; han ikke bare spiller Kaufman, han bliver Kaufman. At filmen så kører lige lovlig længe og ikke byder på den store karakterpsykologi i siderollerne, er en mindre indvending. Som Hollywood-biografi er den glimrende; tydeligvis lavet med lige dele kærlighed og respekt. Kaufman selv ville have elsket den - medmindre han da var udvandret fra biografen!
Man On The Moon