Overraskende og Forudsigelig

4.0
Forkæmper mod dødsstraf (Spacey) dømmes selv til døden, for at have myrdet en kollega (Linney). Til en journalist (Winslet) fortæller han, at han er offer for justitsmord, og hun begynder at undersøge sagen.

Var det ikke lige fordi at denne film faktisk vidste sig at være en kringlet thriller, så ville jeg undre mig over at der var nogen der havde gidet lave den, nu den ikke var bygget på en sand historie. Ikke at jeg finder de fleste film bygget på sande historier er noget særligt, ofte tværtimod, så det lyder måske underligt at skrive sådan.

Men en film der har sådan en historie, om en dødsstrafmodstander der dømmes til døden, og den starter så troværdigt ud, havde jeg svært ved at se som noget opdigtet. Men efterhånden som handlingen skrider frem opdager man at det her er et konstrueret plot, der hverken er troværdigt eller videre sandsynligt. Endvidere har historien så travlt med at prøve at overraske og virke uforudsigelig, at den næsten opnår den modsatte. Derfor er filmen en rendyrket thriller, men med en pointe om det forkerte ved dødsstraf.

Men konstrueret og usandsynlig eller ej, så er den af den grund ikke dårlig. Det meste af tiden fænges man, og sine steder er den også helt spændende. Den er filmmæssigt godt håndværk og fint instrueret af den garvende instruktør Parker, der igennem en lang række år, har leveret en del forskellige film af blandet kvalitet.

Spacey og Winslet gør det overbevisende i hovedrollerne, og særligt Winslet var mig en fornøjelse at følge (og godt ser hun også ud, bedre end i ”Titanic”). Efter succesen med ”Titanic” kunne hun nemt have valgt at sælge ud, men det har hun bestemt ikke gjort, og dette er en af de få mere kommercielle film hun har lavet siden.
The Life of David Gale