vil for meget

4.0
Vi lever i en mediekontrolleret virkelighed, hvor nyheder fra ind- og udland ses igennem andre menneskers fortolkning. Sådan har det altid været og der findes vist ikke et alternativ. Problemet er bare den mediemanipulation, som desværre alt for ofte ses. Medierne kan styre et helt samfund ved brug af udelukkelsesmetoden. De fremmaner frygt i befolkningen, en konstant utryg stemning, hvor man føler, at man kan blive overfaldet hvert sekund. Bare se på avisoverskrifterne, hver eneste dag kommer der en makaber og nærmest umenneskelig nyhed om hvor syg en verden vi lever i. De gode nyheder sælger ikke. Provokatøren og samfundskritikeren Oliver Stones kontroversielle Natural Born Killers leger med tanken om mediernes mangel på morale.

Det oprindelige manuskript kom fra Tarantinos uopnåelig talentfulde hånd, men Stone selv lavede så mange omskrivninger, at Tarantino fralagde sig ethvert ansvar for det endelige produkt. Der er heller ikke noget af Tarantinos sædvanlige flair over film her, i Stones instruktion er Natural Born Killers blevet en rodet sag, hvis ambitioner drukner i dens overgearede stil. For at illustrere manipulationsmulighederne har Stone blandet alle de filmiske virkemidler sammen i en nærmest uoverskuelig bunke. Oftest er det fascinerende og imponerende at se, men stedvis kan det også irritere. Stone går over grænsen mange steder og taber publikum.

Historien er en ganske simpel modernisering af Bonnie og Clyde, bare tilsat ekstra udpenslet vold. Den er ikke for sarte sjæle og er en af de få film der virker stødende for mig. Mickey og Mallory Knox myrder hendes far, som har tendenser til seksuelle overgreb. Det første mord finder vi forståeligt, men så ændres vores opfattelse hurtigt. De tager på en morder-turne, fordi Mickey mener, at ligesom dyrene er det menneskets basale ret og trang til at slå ihjel. Det er den eneste forklaring vi får på deres perverse lyster. Letkøbt og ekstrem banalt. Men Stones ambition var at fremstille medierne som groteske og sandhedsforvrængede gribe, der nærmest forherliger Knox’s morderiske handlinger. Og det er da lykkedes godt for ham.

Den kontroversielle historie og hektiske mtv-klipning til side, Natural Born Killers er en bizar underholdende sag, som er så syret, at man ikke kan lade vær med at følge med. Langsomt kommer de to elskende til at fremstå som filmens helte, de ægte mennesker i en korrupt og amoralsk verden. Deres uhørte gerninger er glemt for publikum, vi holder med dem i slutningen (især da den irriterende velspillende Robert Downey, Jr. bliver skudt af dem). Det er manipulation fra Stone, og her skinner filmens ambition klart og vellykket igennem.

Woody Harrelson er en pragtfuld og sympatisk skuespiller, som spiller den voldelige rolle til bravur, med lige dele sympati og væmmelse. Jeg har aldrig kunnet lide Juliette Lewis, men hun gør det fint her. God personinstruktion fra Stone, også i birollerne. Natural Born Killers sniger sig lige op på et 4-tal, da den så ihærdigt og succesfuld forbliver helt sin egen.
Natural Born Killers