Hvilken Plet?

3.0
Pensionsmoden universitetsprofessor (Hopkins) fyres fra sit job anklaget for racisme. Kort efter dør hans kone, og han møder den unge (i forhold til ham), ustabile Faunia (Kidman), som han indleder et forhold til.

Særartet historie om mennesker der søger, mens de flygter fra fortiden. Den aldrende Professor søger et indhold, nu han har mistet alt, i den sidste del af hans liv, mens han langsomt konfronteres og åbner op for den fortid han ellers er flygtet fra. Kvinden Faunia søger at forstå sit egent liv, og de ting der er sket med hende, igennem upersonlig sex, mens hun finder den far hun sandsynligvis har savnet det meste af livet i professoren (og dermed bliver det personligt). Imens søger forfatteren Zuckerman (Sinise), der er ven med professoren, at finde inspiration til sin næste bog, og det må han sande kun gøres ved at komme ud og observere livet.

Trods gode intentioner i beskrivelse af filmens personer og deres baggrunde, så forekommer ”The Human Stain” mig at være lettere langtrukken og forbavsende udramatisk. Selve hovedhistorien har egentlig ikke det store at byde på, og kan vel mest roses for at være forholdsvis usentimental, trods det at instruktør Benton, der ikke har instrueret mange film i en ellers lang karriere, har stået bag en af de største tårepersere i filmhistorien med ”Kramer Vs. Kramer” fra 1979.

På billedsiden er filmen holdt i et uglamourøst skær, og fortælleteknisk fungerer den udmærket. Også skuespillerne gør det godt, og man må atter forbavses af Kidman’s evne til at forsvinde i sine roller.
Human Stain