Knivskarp Thriller!

5.0
Nu bemærkede jeg, at denne lille perle bliver vist på TV2, så vil lige give den en anbefaling med på vejen…

Plottet virker umiddelbart hverken specielt originalt eller interessant, men…
Alterdrengen Aaron (Norton) bliver anklaget for det brutale mord på en ærkebiskop, og møder i den forbindelse den prominente, kyniske og yderst kompetente forsvarsadvokat Martin Vail (Gere). Herefter fokuseres på opklaringsarbejdet samt selvfølgelig den noget ukonventionelle retssag, og samtidigt viser Aaron sig, at indeholde mere end først forventet…

Det er efterhånden nogle år siden, jeg først så denne film, men den stod frisk i erindringen LÆNGE efter – ikke mindst på grund af den stammende knægt med det uskyldige blik, ja selvfølgelig Edward Norton! Jeg har vist tidligere udtrykt min begejstring for Norton, og hans rolle i ”Primal Fear” er efter min mening stadig en af hans absolut bedste præstationer – helt på højde med ”Fight Club” og ”American History X”
Og det bør også bemærkes, at dette jo var Nortons skuespillerdebut, og efter min mening en af de mest imponerende, spektakulære og uovertrufne nogensinde! Sjældent har en skuespiller så meget styr på alle facetter af karakteren, som Norton har i denne rolle som den mistænkte Aaron Stampler.
Richard Gere og Laura Linney spiller henholdsvis forsvarer og anklager, og de slår til tider gnister i retssagsscenerne, som egentlig er usædvanligt vellykkede, men stadig ingen tvivl om at Norton er det blændende element i denne film…

Filmen er, efter min mening, simpelthen det bedste instruktør Gregory Hoblit har leveret! Jeg fandt personligt ”Livsfarlig Frekvens” ganske underholdende (på trods af plothuller og lidt overdreven idyllisering) og har heller intet imod ”Fallen”, men ”Primal Fear” er Hoblits ubetinget mest interessante projekt.

Filmen er først og fremmest en knivskarp thriller, men den indeholder mere, end jeg i hvert fald havde forventet. Udover Nortons kraftpræstation, er Geres udvikling i rollen som Martin Vail ganske interessant – Først er han næsten en karikatur af den grådige, amoralske og kyniske advokat, som er blevet portrætteret til uendelighed. Men efterhånden som Vail involveres i den morbide mordsag, vækkes ukendte (eller glemte?) følelser og tanker til live. Og til sidst eksploderer alt dette i den uforglemmelige slutning, der ikke skal afsløres her! Jeg ville egentlig gerne gå mere i dybden med denne film, men den skal næsten ses, frem for beskrives!