Bravo DePalma

6.0
Dette er en af de film, som jeg tit ville ønske at jeg ikke havde set, så jeg kunne se den for første gang igen.

Hvad enten man er til gangsterfilm eller ej, så er dette et mesterværk. Skildringen af den Cubanske flygtning som kommer til USA for at søge lykken og langsomt "arbejder" sig op til at blive Mr. big shot indenfor organiseret kriminalitet, er både gribende, skræmmende og fascinerende.

Man kan vel egentlig ikke kalde Tony Montana for flygtning, da Fidel Castro jo frivilligt lod USA overtage en ordentlig håndfuld af de hårdeste kriminelle fra Cuba.

Efter min mening er dette en af de bedste (måske den bedste) skuespil præstation jeg har været vidne til. Man kan ikke undgå at tænke på Tony Montana, ligemeget hvilken rolle Al Pacino spiller i dag. Hvis man kigger på de roller han har spillet før denne film, er det en fantastisk forvandling. Selv om accenten virker lidt overdrevet, er det samtidig det, som gør filmen så fed. Han gør det fantastisk og det er egentlig utroligt, at jeg kan sidde her og fremhæve denne ene rolle så meget, når man tænker på, at manden gjorde det fænomenalt i "Godfather trilogien".

Det eneste minus ved denne rolle i Pacino´s karriere har været, at folk sidder og venter på at se den igen. Måske en af grundene til, at De Palma´s "Carlito´s Way" ikke blev den helt store succes, da folk havde forventet en gangsterfilm af lignende karakter. Det er ellers synd, da det er en fantatisk film og både Pacino og Sean Penn gør det fantastisk i den.

Hans succes med at vise temperament i denne film og hans råben, har dog også gjort, at han til tider vender lidt tilbage til den, som f.eks. i "Heat", hvor jeg synes han overspiller lidt. Det kan selvfølgelig også have noget at gøre med, at Michael Mann simpelthen VILLE arbejde med De Niro og Pacino og derfor valgte at genindspille en af sine gamle film. Scenen hvor de mødes på cafeteriet er også sat ind, bare for at vi skal have mødet mellem disse to "giganter". Den var nemlig ikke med i den originale.

Dette er samtidig den film, der er samplet mest fra indenfor hip hop industrien. Dem der mest har benyttet sig af det, må siges at være "Geto Boys". Jeg tror at mange gangster rappere, har studeret "Scarface" før de begyndte deres karriere. Faktisk er den blevet samplet så meget, at der er lavet et nyt soundtrack med hip hop artister, som har samplet replikker fra filmen. Den skulle vist også være med i indholdet til den netop genudgivede udgave på dvd.
Det gamle soundtrack var ellers et suverænt firser soundtrack. Især pga. de instrumentale temaer leveret af Giorgio Moroder.

Udover at det er fantastisk film og for mange en rigtig drengerøvsfilm, til trods for at den type film ikke altid vidner om klasse, ja så synes jeg baggrundshistorien om, at Montana kommer fra Cuba er ganske interessant.

Jeg har selv været på Cuba, hvor jeg sammen med to af mine venner fik mulighed for at studere landet på godt og ondt, da vi kom til at bo blandt nogle lokale Cubanere i det værste slum, jeg har set. Det er ikke noget som normalt bliver tilladt, da Castro ikke vil have at udenforstående og turister skal mænge sig med de "indfødte". Da en af vores venner allerede befandt sig i landet, da han frivilligt trænede nogle lokale gadedrenge i fodbold i Havana og skulle giftes med en lokal pige, som han havde mødt, ja så fik vi lov til at bo hos familien under dække af, at vi var hans fætre som skulle med til brylluppet.

I den tid vi var der, var det interessant at opleve nogle af de ting, som Pacino omtaler i filmen. Bl.a. det med, at der befinder sig en "rotte" på hvert gadehjørne, som holder øje med hvad folk foretager sig. Det skulle vi komme til at mærke på vores egen krop, da der i vores...lad os kalde det bygning (indgangen var et hul i væggen som førte ind til en slags lejligheder, hvor der ikke var rindende vand og ikke træk og slip og sengene stak der fjedre op af) boede det man kaldte for en "luderfamilie". Forældrene havde nemlig opdraget deres børn til at skulle få fat på nogle rige europæere. Hvilket der iøvrigt var masser af på de flotte sandstrande. Det var klamt at se italienske, tyske og hollandske turister ligge og få massage af små 15-16 årige piger. Det var jo ikke grunden til, at vi var der. Alligevel havde denne familie fået ondt i røven over at vi boede der og tilkaldt "rotten" og bildt ham ind, at vores vens forlovede var en luder og at vi alle fire gik i seng med hende. Resultatet var, at han gik til politiet, som en tidlig søndag morgen kom og "eskorterede" os ud af vores senge med maskinpistoler og førte os ned på politistationen, hvor vi selvfølgelig ikke anede hvad der foregik, men bare ventede på, at blive ført ud i baggården og nakkeskudt. Heldigvis kom sandheden frem og vi blev sluppet fri uden at det heller kom til at få konsekvenser for hendes familie. Da det ellers normalt også kommer til at gå ud over moderen, hvis det kommer frem at en pige er prostitueret. Til gengæld hørte vi efter at vi kom hjem, at alle involverede politifolk og rotten var blevet fyret, pga. denne hændelse. Det giver jo ikke god omtale, når turister bliver anholdt.

Så mange af de ting som Pacino omtaler i filmen, fik vi lov til at se på nært hold og det var så bagsiden af medlajen men alligevel en sund oplevelse. Det er samtidig også en fantatisk oplevelse, at få lov til at opleve så fattige folk, der til trods for al politik osv. stadig har bedre humør end de fleste jeg kender herhjemme.
En skræmmende men samtidig sund og livsbekræftende oplevelse, som jeg ikke ville have undværet for alt i verden.

Nå det blev vist lidt for personligt det her, men denne fantastiske film, fik mig bare til at tænke tilbage. Sorry!

Et klassisk gangsterdrama og en film, som man bør se mindst en gang om året. Hvis det ikke var fordi at De Niro samme år var nomineret for sin fantastiske præstation i Scorsese´s"Raging Bull", ja så burde Pacino helt sikkert havet vundet en Oscar.
Scarface