Bosnisk mesterværk!

6.0
Filmen fortæller en historie om to soldater, hvor den ene er bosnier og den anden serber. En frygtelig og voldsom borgerkrig i eks-jugoslavien, har den bosniske instruktør skabt et mesterværk af en film.

Filmens instruktør Denis Tanovic er bosnisk, derfor kunne man frygte, at filmen viste et ensidigt billede af krigen, men det gør filmen heldigvis ikke. Der er absolut ikke tale om nogen form for propaganda eller for den sags skyld heltedyrkelse. Filmen undlader at pege på, hvem der helt nøjagtig er skurken i konflikten, mens den klart fortæller, at medierne havde en stor indflydelse på krigens udvikling. Og ikke mindst de fredsbevarende styrker, som man også gav skylden for at bidrage for lidt da krigen startede. Og det er korrekt.

”Ingenmandsland” er en barsk, tragisk og dybt rørende film, hvor man ikke kan undgå at fælde et par tåre eller to, især når man selv kommer fra Bosnien som jeg gør. Ikke fordi der på noget tidspunkt går sødsuppe i denne film, tværtimod så har filmen en stærk bevægende og realistisk historie som gør, at man får tåre i øjnene. ”Ingenmandsland” er også en menneskelig skildring af borgerkrigen i Jugoslavien, derfor har vi hverken de flotte kampslag eller imponerende effekter. Der er dog et par rigtig gode scener i starten af filmen, men ellers handler filmen stort set om de menneskelig aspekter.

Skuespillet er fortrinligt, der er gode nuancer i personerne, hvor både Branko Djuric og Rene Bitorajac giver den hele armen og lidt mere til. Håber de begge to bliver ved med deres gode arbejde i fremtiden.

Filmen høstede fortjent en Golden Globe for bedste udenlandske film, og senere hen en oscar for bedste udenlandske film. Filmen vandt skam også en pris for bedste manuskript ved Cannes festival 2001. Det er uden tvivl en vellykket film på alle områder, og jeg kan ikke andet end at anbefale den.

Alt i alt er det en fremragende og stærk bevægende anti krigsfilm. Krigen i Jugoslavien betegnes som den værste grusomhed i Europa siden Anden Verdenskrig, derfor er ingenmandsland en vigtig film som burde ses af alle dem der interesserer sig indenfor historie og selvfølgelig også denne filmgenre.
Ingenmandsland