a new Spielberg?

5.0
Detaljerig og ret atypisk Spielberg-film, baseret på en novelle af den utopiske forfatter Phillip K. Dick. Minority Report besidder en sindrig og stedvis uoverskuelig konstrueret historie, mens Spielberg har haft overskud til at give os visuel fantastisk film med små detaljer, der er uhyre udtryksfuld i det samlede billede. Historien rummer samfundskritik og filosofiske betragtninger og kritik af begrebet skæbne. Ydermere har Spielberg tilført en god portion sort humor, samt en mere tung og makaber stemning, der ikke ligefrem skriger vant Spielberg. Kun slutningen viser os hans varemærke med en positiv afslutning, selvom filmen hele vejen igennem nærmer sig det pessimistiske. Ikke den mest flydende blanding, men heller ikke så fragmentarisk som Kubrick/Spielberg i A.I.

En filmfan kan simpelthen ikke lade vær med at holde af denne film (mit postulat), for den besidder alsidige kvaliteter fra flere genre. Spændende sammensværgelser, hæsblæsende og adrenalinfremkaldende action, flere lag af samfundskritik og ikke mindst en god del science fiction. Men først og fremmest er det bragende god underholdning. Spielbergs faste medarbejder, Janusz Kaminski, fører virtuost og gennemtænkt kameraet, hvor den heftige brug af computergenerede effekter ikke tager overhånd, men skaber en troværdig futuristisk univers. Det ligner, at et filter er sænket ned over kameraet, da billedet virker grumset og lettere mørkt. John Williams’ musik er ligeledes en rigtig god stemningssætter.

Filmens endelige opgør ender desværre som lidt af et anti-klimaks, hvor man nok havde forventet sig noget mere. Jeg har dog ikke nogle irriterende indvendinger mod Minority Report, som er spændende og multilags underholdning, som ikke kommer meget bedre fra Hollywood og en af alle tiders bedste instruktør. Er meget tæt på de 6 stjerner.
Minority Report