som brødre vi dele

5.0
Ted Demmes morsomme Life kan godt betegnes som den komiske og lette udgave af Frank Darabonts mesterværk En Verden Udenfor, og det er måske derfor jeg finder denne film så fremragende. Strukturen og den grundlæggende historie er meget ens, mens visse scener er direkte kopier. Gengivelsen og de stedvis associationer gør dog ikke så meget, for Life besidder en stærk fortællerlyst og tydelig glæde over filmmediet, takket være den unge instruktør Demmes uundgåelige talent. Demme døde desværre af et hjertestop (måske forårsaget af stofindtagelse) og hans få, men kvalitetsbevidste film står tilbage som begyndelsen på noget mindeværdigt. På ingen tid fik jeg i hvert fald åbnet øjnene for hans unikke talent.

Det, som gør Life så seværdig, er Demmes subtilitet i både billedsproget, men også i historiefremdriften. Life virker simpel, men også klassisk. Der er ikke de stærke følelsesfremkaldende scener, selv ellers så åbenlyse scener som flugten blæses ikke op. Der er enkelte tiltag til dybere dramatik, men Demme formår at løfte filmens positive og livsglade stemning ud til publikum. Hvis man leder efter en dybere film om fængselspåvirkning skal man ikke tage Life, for dens optimistiske humør gør fængselsskildringen utroværdig. Deres ophold minder mest om lettere behagelig sammensætning af folk, og deres eneste straf er frarøvelsen af et ”normalt” liv. Men måske er Demme pointe, at tilvænning nødvendigvis ikke er anledning til elendighed.

Eddie Murphy ses i en af karrierens bedste præstationer, hvor hans respektløse humor, som vi så i hans film fra 80’erne, udfoldes i stor stil. Hvor ville jeg ønske han ville tage flere af disse roller i stedet for de bovlamme familievenlige komedier (eksklusiv den eminente Shrek). Han er hylende morsom her og Life blev derved et kærkomment gensyn for hans talent. Jeg har altid fundet Martin Lawrence overgearet og ret pinlig (undtagen Bad Boys-filmene og naturligvis denne), men her viser han, at han godt kan lægge en dæmper på hans mere fysiske humor og faktisk kan spille skuespil. En behagelig overraskelse. Murphy og Lawrence supplerer hinanden sublimt og er helt klart hovedattraktionen ved denne film.

Life er en af de bedste og mest langtidsholdbare komedier jeg har set, som både formår at være menneskelig og troværdig i personskildringerne. Den graver en tak dybere end 99 % af komedierne fra Hollywood og har faktisk et budskab. Og hvad sker der med den? Den får en anonym videopremiere.
Life