Eller lige omvendt...

5.0
Force, jeg ved hvor du vil hen og respekt for at du argumenterer så omfattende. Men jeg vil faktisk mene at det "tangent" univers, som du kalder det, er vildledelsen. Al den (ret basale) snak om ormehuller og dimensioner er typisk for en drømmende, begavet og virkelighedsfjern dreng som Donnie.
Du trækker alle hans "favorit fantasier" (ex.: "pæne" swayzes pornokælder) frem som alternative muligheder i et kvanteunivers af uendelige muligheder. Igen mener jeg det hele er udspringet af Donnies indre verden, hans flugt fra en virkelighed der er meget ustimulerende for en fyr af hans intelligens og nysgerrighed.

For mig, som har læst meget kosmologi og fysik er det bare for nemt at gøre plottet til et eksempel på kausalitets-ændring - så er det bare en syret version af Tilbage Til Fremtiden paradokset. Og hvad laver kaninen der så? Den beder ham om nogle ubehagelige ting som Donnie ikke kan lade komme fra sig selv. Så han projicerer sine handlinger og utilfredshed over på kaninen.
Så selvom jeg er dybt fascineret af din udlægning af hvad instruktøren vil med Donnie Darko, kan jeg ikke være enig. Skæbne forklaringen virker men jeg tror ikke på den.

Jeg mener faktisk det ER en film om en teeangedreng der ikke længere kan holde fantasi og virkelighed adskilt. De "hvad hvis" scenarier vi får lov at se har dyb rod i Donnies afsky for den overfladiske verden omkring ham at de MÅ komme fra ham.
Men det er selvfølgelig helt rigtigt at plot strukturen er lavet efter et "ikke linært" univers princip der gør filmen dejligt uigennemskuelig og tvetydig. Jeg mener bare at det er DET som er "the red herring" (decoyen).

Jeg må dog bøje mig for en ting. Effekten der kommer ud af Donnie ER individets vej. Og den har INTET med de normale tre dimensioner at gøre, derfor kommer den ud af "ham". Den repræsenterer livets/tidens vej som er kaotisk på vores plan, men en lige linie i 4 eller højere dimensioner.
Bevidsthed (valg, personlig indflydelse) er hermed en del af universet og påvirker det. Utrolig fed og interessant pointe.

Og alligevel kan jeg ikke modbevise din skæbne fortolkning ;).....damn. Måske kan man trække begge dele ud af filmen.

PS: Havde ikke fanget den med tallene...nice!
PPS: HAvde samme førstegangs indtryk af filmen (det sidste sekund af Donnies bevidsthed inden han dør). Så kom den med skizofrenien. Nu er jeg åben..... Den skal vist ses igen snart.
Donnie Darko