- Unlike my thumps -

4.0
Her har vi så en af disse hersens tidstypiske popularitetsfilm om ungdommen og den komplicerede hverdag, der obligatorisk hører sig til. Den slags film der er alt for mange af for tiden, og som jeg personligt ikke har så meget tilovers for (længere). Heldigvis bliver man taget på sengen med ”Igby Goes Down”.

Dette er nemlig et frisk pust til genren, selvom ordet ”genre” måske nok er et lidt mangelfuldt ord at bruge i tilfældet her – dette er nemlig en film, der ikke sådan lige kan (eller vil) sættes i bås. Noget så sjældent som en moden film om umodenhed. En voksen film om ungdommen, så at sige. ”Igby Goes Down” er en skæv lille fortælling om en teenagers modvind i livet, og på besynderlig vis er det lykkedes at fange den helt rigtige ånd bag tematikken.

Et vidunderligt skrevet manuskript er bearbejdet godt, hvor pletskuddene er mange, og den ejendommelige humor helt perfekt. En selvstændig film der da også selvstændigt styrer sit eget tempo, og selvom filmen har det med at slæbe sig af sted, passer det jo på den anden side godt ind i vores hovedpersons stillestående situation. Den unge Kieran Culkin er god i den altoverskyggende hovedrolle, mens der tillige bydes på mange gode biroller, bl.a. ses en fremragende Susan Sarandon i moderrollen som medicinaljunkie og overklasseløg.

Absolut et af de mere fornuftige udspil fra Hollywood hvor begrebet ungdomsfilm nu har fået en lidt anden klang.
Igby Goes Down