Svar til Jesper

6.0
Jeg tror Leonard bevidst og meget kynisk, bruger sin manglende korttidshukommelse til at gennemføre hans mål og mening med livet. Hvis vi som udgangspunkt vælger at antage, at Teddy taler sandt i sin afsløring af Leonard til sidst i filmen (i starten af historien), så vælger Leonard bevidst at lyve overfor sig selv og udvælger Teddy til at blive sin næste ”John G.”, for at slette den egentlige sandhed omkring hans kones død. Han vælger bevidst at manipulere med sandheden og skriver bag på billedet af Teddy: ”Don’t belive his lies” og senere i samme sætning: ”Kill him”. At Teddy er en fusker og i tiden hvor filmen udspiller sig udnytter Leonard, sætter Teddy’s troværdighed og integritet i miskredit hos tilskueren, men samtidig har han været Leonards hjælper. Men fordi Teddy efter min mening bærer på den egentlige sandhed om Leonard, er han ikke bare endnu en ”mistænkt” eller ”John G.”, men den eneste aktør, som kan fuldbringe Leonards mål og slukke hans hævntørst.

Teddy kender omstændighederne omkring Leonards kones død og sætter til sidst i filmen (i starten af historien) spørgsmålstegn ved Leonards motiver, men giver ham samtidig svaret på hans desperate søgen efter forløsning. Mordet på Teddy er derfor centralt placeret i starten af filmen (som afslutning på historien), da Leonard derigennem endegyldigt kan få udslettet sin hukommelse (sandheden) omkring sin kones død. "Memento" betyder jo at ihukomme de døde, men er samtidig en påmindelse: Du skal dø.

Hvad er det for en sandhed omkring Leonards kones død, som kun Teddy har kendskab til?
Min fortolkning er, at Leonard i virkeligheden har slået sin egen kone ihjel, uden dog at være bevidst om det – som et resultat af sin manglende korttidshukommelse. Forklaring følger: Leonard lider af samme tab af korttidshukommelse som Sammy Jankins. Her refererer jeg til den parrallelfortælling som foregår i sort/hvid, hvor Leonard på motelværelset taler i telefon med Teddy. Her husker han tilbage og forklarer om sin tilstand til Teddy, ved at fortælle historien om Sammy Jankins. Parrallelfortællingen, som foregår fragmentarisk for tilskueren, er anderledes klar, sammenhængende og kronologisk i sin helhed for Leonard. Kort fortalt fortæller Leonard at Sammy ubevidst slår sin kone ihjel pga. sin tilstand/ sin manglende korttidshukommelse, ved at give hende insulin tre gange med korte mellemrum. Denne fortælling, tror jeg, er overført fra Leonards eget liv.

Leonard og hans kone er blevet overfaldet af to junkier i deres hjem, den ene dødede, den anden, som voldtog hans kone, undslap. Han er John G. Konen har været bevidstløs og i kritisk tilstand, men overlever overfladet, mens Leonard mistede sin korttidshukommelse, pga. et slag i hovedet. Sammy Jankins er en spejling på Leonard efter overfaldet.
Ligesom Sammy Jankins' kone betvivler hans manglende korttidshukommelse og sætter ham på prøve med insulinindsprøjtningerne, gør Leonards kone det samme, med det resultat at hun dør, fordi svigtet af korttidshukommelse er ægte.
Om Sammy Jankins er en opdigtet person i Leonards tanker er ikke bærende (selvom det er bemærkelsesværdigt at Leonard indirekte slår Sammy Jankins' kone ihjel, ved at holdet fast i at Sammy Jankins godt kan skabe nye minder), væsentligere er det at Sammy Jankins er den forklarende person i Leonards selvforståelse (”Remember Sammy Jankins” er tatoveret på hans håndled). Personligt tror jeg at Sammy Jankins er en fiktiv person, hvilket underbygger det, at Leonard lever sit nye hævntørstige liv på en løgn. Løgnen er det meningsskabende for Leonard, den holder hans liv i gang, hvilket også endegyldigt kan give ham fred, stærkt symboliseret med alle tatoveringerne på hans krop, som på en gang vidner om hvad der er sket og at han har fuldført sin mission.
Hans længsel er, at kunne have det minde om sin kone; at hun ligger i hans arme, velvidende at han har slået hendes morder ihjel… ”I’ve done it”.
Memento