Crazy and sexy!

5.0
To 13årige piger er under konstant udvikling, hvor de i den alder begynder at dufte til tingene. De gør simpelthen alt for at få opmærksomhed, og de vil gøre alt for at føle sig voksne og glemme alt om at lege med dukker og den slags, som pigerne leger med i den alder.

I filmen ”Thirteen” er det fantasien og erfaringen der er drivkraften, og ikke så meget økonomien som så ofte i amerikanske film. Her føres du igennem en af de mest interessante perioder i en piges liv.

Umiddelbart skulle man tro, at denne film ikke indeholder noget som helst der er værd at se. Men ”Thirteen” stikker dybt ind under huden, og det gør altså ondt. En barsk fortælling om to piger, der hele tiden forsøger at følge moden, gøre de ting som andre piger i den alder ikke gør, tage nogle chancer osv. Hele tiden prøver de noget der er udfordrende og nyt - de går med smart tøj, de stjæler, de dyrker sex, drikker og de tager stoffer. De har tydeligvis travlt med at blive voksne, hvor de føler, at de skal slippe det kedelige indre ”legebarn” som mange andre piger i den alder har. Det er heller ikke underligt, at både Tracy og Evie kommer fra en splittet familie, hvor Tracys mor engang var alkoholiker men har siden fået nogenlunde styr på sit liv. Faktisk så er Tracy og Evie to vidt forskellige personer, hvor Tracy altid har passet sin skole og været en dygtig elev, mens Evie er skolens sejeste poptøs, men også en ballademager, som alle drengene vil score. Det der er så bemærkelsesværdigt i filmen er Tracys pludselige udvikling. Hun vil åbenbart ikke længere være den stille og ”pæne” pige i skolen, og derfor vælger hun at ændre sin livsstil ved at hænge ud med Evie.

Selv om filmen har sine svagheder (hvad for en film har ikke det?), så må man bøje sig for den gode historie og overbevisende præstationer i en yderst spændende og barsk velfortalt drama. Der er så mange andre ting der trækker resultatet på, for eksempel den usædvanlige overbevisende miljøskildring, brug af virkemidlerne osv.

Catherine Hardwicke har skabt en fin og nuanceret film, hvor både forfatter og instruktør til filmen valgte at fokusere meget grundigt på dette moderne pigeportræt, heldigvis uden for mange klicheer. Filmen kan ses uanset, hvor gammel man er, hvor du som publikum er sikker på at få noget ud af denne lovende og overraskende god film.

Castet består af mindre navne, men samtlige medvirkende er interessante og godt spillende, ikke mindst pigerne. Filmen, som omhandler en lang række mørke figurer er baseret på egne oplevelser, og manuskriptet er selvfølgelig skrevet af Nikki Reed, der spiller Evie. Det gør selvfølgelig filmen mere troværdig og realistisk. Realistisk miljøskildring og de troværdige karakterer kommer absolut til udtryk i filmen. Tracys mor er også en vigtig brik i dette puslespil, hvor hun giver en forrygende og nuanceret præstation som den magtløse mor. Andre burde også nævnes, men listen er lang, derfor vælger jeg lige at nævne de vigtige personer i denne film.

Filmens slutning bliver overladt til fantasien, hvor problemerne aldrig bliver løst. Det er ikke altid problemerne kan løses i det virkelige liv, og det er lige nøjagtigt ved filmens klimaks instruktøren begår en lille genistreg, som gør, at man kan se filmen gentagende gange uden at den på nogen måde vil miste sin magi.
Thirteen