©Seje solbriller©

4.0
"They live!" eller "Skjulte fjender" som den kom til at hedde på dansk, har jeg næsten givet en halv anmeldelse af under "the Terminator" og derfor vil jeg tillade mig at copy-paste lidt.

Jeg vil vove at påstå, at Wachowski brødrene har nærstuderet denne film samt Cameron´s "the Terminator".

I "They Live" finder vores hovedperson ud af, at Aliens har overtaget jorden og fået alle mennesker på jorden til at være i dvale, mens de er vågne. Dette finder vores helt ud af ved et tilfælde, da han langsomt begynder at støde ind en modstandsbevægelse, som er klar over situationen og som prøver at få folk til at vågne op og indse sandheden. Bl.a. ved at hacke sig ind på diverse tv-stationer. På denne måde snubler vores helt over et par "specielle" solbriller udviklet af modstandsbevægelsen, som får ham til at se verden med andre øjne. Når han har solbrillerne på, bliver almindelige reklameskilte, blade og plakater, ja i det hele taget alt med tekst udskiftet med ordene: "Sov", "Adlyd" og adskillige flere, som bliver brugt til at holde menneskerne nede, men som de ikke kan se med det bare øje og derfor aner de ikke uråd. Det at kunne se verden, som den virkelig ser ud ved hjælp af solbrillerne, betyder også, at hovedpersonen kan se hvem der er Aliens og hvem der ikke er. (Måske er det en tilfældighed, men det lugter nu lidt af Matrix set fra mit synspunkt).

Skuespil mæssigt er filmen ikke det helt store. Nok fordi hovedrolleindehaven er den tidligere wrestling stjerne Roddy Piper, som ikke er den store skuespiller. I en af birollerne ses Keith David, som også medvirkede i Carpenter´s "The Thing". Meg Foster medvirker også og jeg var hele filmen igennem overbevist om, at hun da måtte være en Alien pga. sin meget specielle stirrende øjne. Hey, sådan ser hun ud.

Filmen´s historie fejler til gengæld ikke noget og man kunne godt sidde og ønske sig, at Carpenter havde haft et stort budget at gøre godt med.
Under alle omstændigheder fik filmen stor succes i USA, hvor den røg direkte ind på førstepladsen på bio-hitlisten, mens den herhjemme kom direkte på video.
Skjulte fjender