..Bale i alternativ Matrix..

4.0
Jeg var overbevist om, at denne film var et ualmindeligt ringe Matrix-plagiat, og har derfor konsekvent undgået den. Men endelig så jeg den til sølle 15 kr. og besluttede at prøve lykken – og det var egentlig en ganske positiv overraskelse!

Men selvom filmen overordnet er vellykket, kommer man nok ikke helt udenom, at der ”lånes” lige lovlig meget fra andre genrefilm. Eksempelvis ”Matrix”, ”Fahrenheit 451”, ”Blade Runner”, ”Dark City”, ”Minority Report”, ja selv ”Demolition Man” kan inddrages som inspirationskilde. Derfor er det ikke ligefrem innovation og originalitet der præger ”Cubic”, og rent tematisk scorer filmen ikke de store point i min bog, da man har overværet problematikken før –også i bedre versioner.
Men samtidig bør man vel huske, at det futuristiske miljø samt den tematiske tråd omkring humanisme, kontrol, overvågning etc. jo næsten er et must i enhver god sci-fi, og her er ”Cubic” bestemt ingen undtagelse. Så selvom grundtanken i ”Cubic” ikke er videre original, kan den jo stadig godt være gennemført – og det synes jeg personligt, er tilfældet. Oven i købet fungerer resten af filmen faktisk overraskende godt. Især actionsekvenserne er utroligt velkoreograferede, og faktisk i samme klasse som de revolutionerende sekvenser fra ”Matrix”. Rent stilistisk rammer filmen også utroligt præcist med sine kølige farver, og et miljø der er klinisk renset for menneskelighed. Og netop menneskernes mekaniske adfærd bevirker, at tilskueren inddrages i den omfavnende konspiration og den tilhørende paranoia.

Et andet positivt element ved filmen er selvfølgelig hovedrolleindehaveren Christian Bale. Få skuespillere udstråler en tilsvarende kulde, og Bale er virkelig suveræn, når det kommer til portrætter af mekaniske og følelseskolde individer. Rollen som Patrick Bateman i ”American Psycho” finder jeg stadig utroligt imponerende, og Bale var da også næsten det eneste lyspunkt i den middelmådige ”Shaft”. ”Reign of Fire” sagde mig heller intet, men Bale klarede trods alt den kedelige rolle udmærket. Det bliver spændende, om han formår at tilføre Batman-serien den tiltrængte indsprøjtning af dysterhed, mørke og selvfølgelig vold – jeg tror det bestemt!

Opsummeret synes jeg ikke ”Cubic” fortjener nogen lovprisning for sit klassiske tema, men samtidig synes jeg ikke, at uoriginaliteten bør trække synderligt ned i bedømmelsen. For filmen er trods alt gennemført, og roder sig heldigvis ikke ud i de samme prætentiøse og pseudofilosofiske overvejelser som eksempelvis ”Reloaded” og ”Revolutions”.
Tværtimod virker ”Cubic” knap så højtravende, og kombineret med nogle utroligt medrivende actionsekvenser, en imponerende miljøskildring og en velspillende Christian Bale, leverer filmen god underholdning med en smule indhold og så heller ikke mere.
Og skulle der være andre, der også bevidst har forbigået denne film – så gi' den lige en chance. Jeg blev i hvert fald positivt overrasket, så 4 store stjerner herfra…
Cubic