propfyldt med filmreferencer

4.0
Instruktøren Paul W. S. Andersons (må ikke forveksles med geniet Paul Thomas Anderson!) forrige film var den forfærdelige spilkonvertering Mortal Kombat, hvor han ikke viste nogen spor af medrivende historiefortælling. Filmens kolossale mangler skyldes nok en uheldig blanding af kommerciel elendighed og en debutants usikkerhed, hvor Event Horizon til gengæld viser en stilsikker og gyserbevidst Anderson.

Historien er mere end tydeligt inspireret af Alien-filmene, hvor et mandskab her skal bjærge eventuelle overlevende fra et revolutionerende skib, der kan bryde fysikkens love. Her er fjenden dog ikke noget håndgribeligt uhyre, men skibets mere eller mindre bevidste psykiske påvirkning på de ombordværende. Plottet ligger op til nogle fornuftige og uhyggelige scener, hvis potentiale Anderson udnytter fuldt ud. Flere gange sidder man på kanten af sædet (for at bruge et velkendt udtryk, selvom filmen ikke kom op i de danske biografer) i ren spænding, og filmen kan ikke beskyldes for at være forudsigelig. Desværre bliver historiens urimeligheder for meget i filmens slutning, hvor der påstås, at skibet har været i en anden dimension bestående af rent kaos. Der stod jeg af, hvor alle hændelser irriterende nok skal forklares på en konkret, men utroværdig måde. Her tør film som Soderberghs interessante Solaris (uden at sammenligne, da de to film er i hver sin ende af spektret) stå uforklarende tilbage og tro på publikums egen indlevelse og behandling af film. Men Event Horizon er nu også ment som en underholdningsfilm, og som det fungerer den rigtig godt.

Jeg ved ikke, om filmen blev en fiasko eller noget lignende i USA, siden de danske distributører ikke turde sætte den op i biograferne herhjemme, men den er i hvert fald yderst velproduceret og lækker at overvære. Effekterne er virkelig gennemførte, og Anderson tager os med på nogle åndeløse flotte panoreringer omkring rumskibene og i selve rummet. Også ved aktiveringen af tyngdekraften et sted i filmen er effekterne virkelig imponerende.

Jeg blev meget overrasket over, at Anderson har turdet at gøre filmen så sadistisk og eksplicit, som den er. Event Horizon er til tider faktisk ganske ulækker, og det kommer fra en meget hærdet filmfan. Anderson balancerer dog perfekt mellem de udpenslede voldsscener og den mere suggestive uhygge.

Med Event Horizon har Paul Anderson begået hans bedste film, hvor hans senere, både Soldier og Resident Evil, har været noget rodet bras uden den slagkraftige brutalitet og filmiske appeal, som denne film besidder. Glæder mig til at se, hvad der kommer ud af hans Alien Vs. Predator-film, som snart har premiere. Den lyder interessant, men kan godt ende som noget forkvaklet lort.
Event Horizon