Stort ups

3.0
Chronicles of Riddick er sådan set meget underholdende, men folkene bag den har begået en helt klassisk brøler.

En ting der gjorde Pitch Black interessant og spændende var, at Riddick jo var en ægte skurk, som man overhovedet ikke kunne stole på. Han var ikke hovedpersonen, men levede sin eksistens i plottets periferi, hvor man ikke kunne være sikre på, om det var ham eller monstrene, der var de værste ("It did not know who it was fucking with...")

I fortsættelsen er Riddick derimod den helt ubestridte helt, og selv om vi igen og igen hører om, hvor slem han i grunden er, så gør han aldrig noget rigtigt ondt. Det ødelægger hele pointen med at lade en ondskab bekæmpe en anden, og det er lige før Riddick såmænd lige så godt kunne pudse sin glorie og tage spejder-uniformen på. Det er måske forståeligt efter slutningen på Pitch Black, men det holder bare ikke.

Derfor er Chronicles of Riddick nu egentlig ikke nogen særligt dårlig film, selv om fans af originalen nok bliver slemt skuffede. Det er såmand ganske udemærket tju-bang underholdning med et par seje replikker undervejs og en dejligt twist af en slutning, der trods alt redder sagen en smule. Det er dog slet ikke nok til at retfærdigøre glorificeringen af Riddick. Dertil er det hele alt for main-stream.

Skuespillet er også rimeligt uoplagt, selv om der er gode kræfter involveret. Diesel fremsiger sine replikker og gennemfører sine stunts uden den store indleven, og helt uforståeligt er Judi Dench meget uinteresseret i det hele. Det glædede mig, at hun gad den her slags film, men hvis det er alt hun vil vise i dem, så bør hun måske alligevel holde afstand - at det er en action-film er ingen undskyldning for ikke at gide at spille skuespil. Det er også meget skuffende at Jack er byttet ud med en ny skuespiller, og når figuren samtidig er skrevet helt om, så det faktisk er en helt anden figur vi møder her - har intet med den oprindelige Jack at gøre... Rart at se Karl Urban som noget andet end Eomer, selv om han ikke stjæler billedet meget.

Det her er såmænd ikke så dårligt, men det er heller ikke ret interessant. Det er spild af tid at slå historien op på, hvordan en ondskab skal bekæmpes med en anden ondskab, når man bare laver Riddick om til en lidt uren helt. Selv Wolverine fra X-Men er sgu mere skurk end Riddick er i denne film - man er slet ikke bange for ham.
The Chronicles of Riddick