Kan varmt anbefales

6.0
... hvis du kan lide at tænke selv og foretrækker film, der tør bryde med forventningerne.

Jeg gik skeptisk ind til "The Village," da jeg frygtede en gentagelse af "Signs" (dvs. en interessant optakt (altså minus en overspillende Mel Gibson), der bliver fuldstændigt ødelagt af den antiklimaktiske ankomst af muskuløse grønne marsmænd, der vælger at lande på en planet, der består hovedsagligt af vand på trods af, at det er det eneste, de tilsyneladende ikke kan tåle).

Men jeg blev glædeligt overrasket - jeg syntes, at "The Village" er en af de bedste film, jeg længe har set. Om ikke andet, fordi at den brød med de gængse forventninger til den. Til tider er den akavet, til tider er den fuldstændig absurd, men Shyamalan formår til sidst at binde de løse ender sammen på tilfredsstillende vis.

Jeg melder mig komplet uforstående overfor - eller i hvert fald dybt uenig i - de forholdsvis lunkne anmeldelser, filmen har modtaget. Det virker for mig som om, at de mindre positive anmeldelser bærer præg af, at anmelderne har misset pointen i filmen.

Hvilket desuden er en reel risiko for mange mennesker, idet man forventer at se én film, men får en helt anden film serveret.

Om man så kan lide den eller ej, er naturligvis en smagssag. Personligt syntes jeg at den var genial, og jeg nød den ellers kritiserede, lange optakt, som er bygget op omkring en række usædvanlige og begavede skuespillerpræstationer. Bryce Howard, William Hurt, Joaquin Phoenix, og Adrien Brody som landsbytossen er særligt værd at nævne.
Der opstår dog nogle mindre forklaringsproblemer i plottet, men dem kunne jeg sagtens abstrahere fra, fordi at filmen indeholder så mange forskellige dimensioner.
Filmen tager en meget anderledes og subtil vinkel på en aktuel samfundsdebat, og kræver at man selv tænker lidt efter filmen. Puritanske idealer og værdier genfortælles i et religiøst vakuum - hvilket i sig selv var interessant - og sættes i relief i en moderne kontekst.

Desværre er der altid en risiko for, at man gennemskuer pointen for tidligt i filmen, men for en gangs skyld lod jeg mig rive dumt og naivt med det meste af vejen. Jeg håber, at andre vil få samme, forfriskende oplevelse ud af filmen, som jeg gjorde.

Rigtig god fornøjelse
The Village