skuffende men ikke dårlig

4.0
Der er ingen nulevende instruktører, der som Shyamalan har styr på sine virkemidler. Han er eminent til at skabe stemninger, og chockeffekterne er så simple, og så virkningsfulde at det er helt ufatteligt. Et eksempel er hvor et af væsnerne i et splitsekund kommer til syne under vagttårnet. Man er udmærket klar over at det vil ske, og det eneste man ser er sådan set en rød kappe. Alligevel hoppede jeg i sædet, og der var endda personer i salen, som skreg. Det beviser, hvor stor en filmskaber Shyamalan er.

Men når det er sagt, er der altså heller ikke meget nyt fra hans side. Plottet er originalt, men det er jo hans evne til at forvandle en yderst simpel og banal historie til et dybtegående mesterværk, han er så hamrende dygtig til.
Det skete med den 6. sans, dels fordi ingen kendte navnet Shyamalan, men alligevel lavede han en film, der vakte mere opsigt end de fleste garvede instruktører er i stand til, dels fordi slutningen var så gennemtænkt, genial og hæsblæsende at den væltede sit publikum omkuld.
Unbreakable var det, pga. af sin visuelle helt formidable stil.
Signs var det fordi jeg i næsten to timer sad på kanten af biografsædet, uden at blinke og med hjertet oppe i halsen.
The Village er det fordi.......................Der har vi problemet. Historien er god, jeg fik omtrent 3 gode shock og i ca en fjerdedel af filmen sad jeg på kanten af sædet, men filmen er desværre for sløv og tung, især i starten, til for alvor at fange min interesse. Især er der alt for lidt kød på dialogen.

Slutningen var overraskende, men selve overraskelsen kom i trin så jeg ikke blev "blæst bagover" som i den 6. sans. Det var snarere noget i stil med "hmmm det havde jeg godt nok ikke forventet, men det er da meget logisk".

The Village kan ikke sættes i en bås for sig selv. Det er mere en ny i rækken af produkter fra Shyamalans fabrik. Det er ikke skidt, da han kan sit kram til UG. Det er snarere lidt trist, da man kan frygte at det er starten på en ny udvikling i hans måde at lave film på. Jeg håber det ikke.

Jeg vakler mellem 3 og 4 stjerner. I forhold til hans tidligere film er den ikke over middel. Det er Shyamalan til gengæld som instruktør, og filmen hører trods alt til blandt de bedre thrillers jeg har set. Så hvis detter er en firer og den 6. sans + Signs femmere, og Unbreakable, som jeg ikke er ked af at kalde et mesterværk, scorer maks, hænger det vist meget godt sammen.
Så selv en skuffelse kan altså være værd at se, når det er en (ung)mester, der skuffer.
The Village