Når Mann er allerbedst!

5.0
Taxachaufføren Max (Foxx) bliver en aften taget som gidsel i hans egen taxa. Morderen tilbyder Max om at være hans chauffør hele natten – men det er selvfølgelig et tilbud der ikke kan forhandles.

De seneste år har der været en del gidseldrama film, hvor vi ikke skal langt tilbage i tiden for at finde en mesterlig film, nemlig ”Phone Booth”. Når det er Michael Mann der står bag en film, plejer han som regel ikke at skuffe. Det gør han så sandelig heller ikke med hans nye brag ”Collateral”. For ”Collateral” er en fantastisk visuel nydelse udover det sædvanlige. Manns speciale er selvfølgelig actiondelen, og det kan han til gengæld i søvnen. Filmen er simpelthen spækket med flotte actionscener, og som underholdnings film (og intet andet) er den simpelthen noget af det bedste man kan ønske sig.

Der hvor filmen taber lidt luft er på spændingen. Den formår ikke at være spændende og medrivende hele vejen igennem, og det synes jeg var lidt synd, da ideen med gidseldramaet i en taxa lyder ret spændende. Filmen er selvfølgelig ikke helt blottet for spænding, der var perioder, hvor man sidder på kanten af stolen, men det bliver dog aldrig rigtig til en ægte neglebider-film, som jeg havde håbet på. Det andet minus går desværre til det forudsigelige handlingsforløb. Filmen er ret forudsigelig uden en eneste overraskelse, og der kunne Mann sagtens have gjort sig lidt mere umag. Så var der også tale om ”ulvscenen”, hvorvidt den var symbolsk god eller ej. Den var acceptabel, men kunne sagtens have været bedre om mere rammende. Det man kunne have gjort anderledes var, at lave scenen i slowmotion, for ideen med ulven var jo fremragende, men det er ligesom om Tom Cruise vidste, at der ville komme en ulv krydsende, derfor var han ikke rigtig overrasket over ulven, og derfor virker scenen lidt ligegyldig i denne sammenhæng, men bestemt ikke dårlig, for ideen er sku genial. Ved brug af slowmotion kunne man måske have gjort scenen lidt mere betydningsfuld og rammende.

Jeg må desværre indrømme, at jeg havde problemer med filmens cast, inden jeg så filmen. På den gode side havde vi en komiker (Foxx), som ikke er den store skuespiller, og på den onde side har vi Cruise, en forholdsvis ny rolle for ham. Men efter filmen var jeg overbevist – de var begge fremragende. Tom Cruise er en stilet, gråhåret og ubarberet lejemorder, som ikke tøver med at dræbe. Rollen kan måske sammenlignes med den De Niro havde i ”Heat”, der er i hvert fald visse ligheder. Det gør bestemt intet, for Tom spiller rollen perfekt, og det kan vi kun takke Mann for. Hvis man absolut skal være kritisk, så skulle det være, at man ikke ved ret meget om Cruise. Foxx’s rolle var derimod mere oplysende, hvor vi får flere ting at vide om hans liv, arbejde og familie. Men godt spiller de, uden tvivl.

Manns film er smukke. ”Collateral” er for det meste af tiden filmet om natten i LA, og det giver nogle fantastiske flotte billeder af storbyen. Det du kan forvente af ”Collateral” er nonstop underholdning, godt skuespil, fremragende skuddueller og en lydside, som man ikke kan nyde andre steder end i biffen, for den er ellers noget for sig selv i ”Collateral”. Vi er måske ikke i ”Heat” klassen, men vi er i hvert fald på toppen af denne genre. Stemningsfuld, stilet og ikke mindst effektiv og vellykket film, som kan ses igen og igen. Glæder mig til DVD udgivelsen.

Superfed film!!!!
Collateral