©En genistreg af Adrian Lyne©

6.0
Det glædede mig overordentlig meget, da denne film for nylig blev udgivet for første gang nogensinde på DVD herhjemme. Den havde nemlig førhen kun været mulig at leje på VHS.

Filmen vil nok blive stemplet som en psykologisk thriller, men besidder så meget mere end "bare" det.

Handling:

Jacob Singer er en Vietnam-veteran som kæmper med minder fra fortiden. Han og hans deling var ude for en besynderlig oplevelse i Vietnam, som førte til at Jacob blev såret og hjemsendt.

Vi møder Jacob i en periode af hans liv, hvor han plages af syner og underlige hallucinationer. Han ser jævnligt dæmonlignende skabelser rundt omkring ham og han er overbevist om, at han er på vej til at blive sindssyg, men er han nu også det? Man finder hurtigt ud af, at ingenting er som det ser ud til og det som ser ud til ikke at være noget er det.

Lyder det forvirrende? "Jacob´s ladder" er bestemt heller ikke lige til og den kræver ens fulde opmærksomhed. I modsætning til andre film som kræver noget af sit publikum ("Donnie Darko", "Lost highway" osv.) så bliver vi dog her klart fodret med clues og det er tydeligt, at instruktøren til sidst kommer med et klokkeklart udspil i et forsøg på IKKE at have misset nogen iblandt publikum undervejs. Det vil dog ikke være til at undgå og da jeg så den som 17 årig i sin tid, stod jeg da også tilbage med et par spørgsmål eller tre.

Til trods for sin finurlige opbygning og til tider indviklede plot, så er det dog ikke en film som man kan beskylde for, at ville få meget ud af lidt vha. disse virkemidler. Historien og fortællermåden er da fascinerende nok i sig selv, men det er helt sikkert stemningen, som fik mig op af sengen. Filmen er virkelig skræmmende. Både på et psykologisk plan men også på det visuelle.

Derudover var klipningen noget af det bedste jeg havde set siden "Highlander", da jeg så den i sin tid og min begejstring over klipningen var ikke mindre ved gensynet her 14 år senere.

Det mest fascinerende ved det visuelle er, at nogle af effekterne i denne film, som bruges i scenerne med de dæmonlignende skabninger er så godt lavet, at de har sat standard for flere skræk-film helt frem til i dag. Man kan da også undre sig over, at der skulle gå så mange år før at der ligesom gik mode i den type effekter (som der gjorde omkring da den forfærdelig ringe "House on haunted hill" udkom), da denne film trods alt er snart 15 år gammel.

Nu skal man ikke misforstå denne film som værende udelukkende en skrækfilm, hvor man får chok hver 5. min., men de scener som er "creepy" er det til gengæld også.

Tim Robbins gør det fænomenalt i hvad jeg vil betegne som en af hans bedste præstationer (sammen med "En verden udenfor" og "Mystic River"). Iøvrigt er det en solid cast Adrian Lyne har fået fat i med så prominente navne som: Danny Aiello, Elizabeth Peña og Ving Rhames.

Den tunge fyr med det skelende blik, nemlig Pruitt Taylor Vince er også at finde her. Ham så vi sidst i nogle små men mindeværdige roller i "Identity" og "Monster".

Derudover vil fans af tv-serier vil kunne nikke genkendende til Skadestuen´s Eriq La Salle og Seinfeld´s Jason Alexander.

Adrian Lyne som før denne lille genistreg har vakt opsigt med de dengang kontroversielle "9 1/2 uge" og "Farligt begær" leverer efter min mening her sin karriere´s bedste og mest fascinerende værk. Hvadenten man kan lide denne film eller ej, så kan man ikke komme udenom, at det er en instruktør som kan sit kram, vi har med at gøre her. Både når det gælder om at få det bedste ud af de skuespillere han har til rådighed, men også på den tekniske side.

Filmen kan anbefales til folk som ønsker en skræmmende, fascinerende, visuelt flot og udfordrende filmoplevelse og det er efter min mening en meget undervurderet film vi her har med at gøre. Da jeg ikke har set noget lignende siden første gang jeg så den i 1990, så er jeg nødt til at give den 6 stjerner, selvom nogle måske vil mene, at det er lige i overkanten.

Tak til Scope for at have taget anmodningen op.
Trappen til helvede