..Smooth Operators..

4.0
For undertegnede, er Soderberghs bedste film stadig ”Sex, Lies and Videotape” – en intelligent, ægte og tankevækkende film med nogle sublime skuespillerpræstationer. Men jeg respekterer helt sikkert også Soderberghs talent, når det kommer til lækker (og ofte stjernespækket) underholdning. I den forbindelse er ”Ocean’s 11” og ”Out of Sight” to glimrende eksempler. Og netop derfor glædede jeg mig også til et par uforpligtende timer med Ocean, Rusty og resten af banden i ”Ocean’s 12” – og mine forventninger blev stort set også indfriet.

I retrospektiv synes jeg dog, at det ville ha’ klædt filmen, hvis Soderbergh havde skåret lidt ud af indledningen/midten af filmen. Der går lige lovlig lang tid med semi-sjove dialoger og små udflugter. Det er naturligvis lidt af en balancegang, eftersom meget af filmens charme afhænger af disse legesyge eskapader, men det tager en smule overhånd efter min smag. ”Ocean’s 11” havde en bedre vekslen mellem de humoristiske og de mere plot-drevne aspekter – og var efter min mening en tand skarpere end denne fortsættelse.
Men når det så er sagt, så er ”Ocean’s 12” helt sikkert både underholdende og seværdig. Og det er da også noget nær umuligt, ikke at trække på smilebåndet når alle de veloplagte superstjerner påbegynder løjerne. Eksempelvis bar-scenen hvor Rusty og Ocean tager pis på Linus med deres sortsnak – super!

Udover tilføjelsen af smukke Catherine Zeta Jones – som leverer en glimrende præstation – er der naturligvis nogle ændringer i forhold til forgængeren. Ocean-karakteren er trådt en smule i baggrunden til fordel for Rusty, som gennemlever den velkendte problematik fra ”Ocean’s 11”, altså spændingsforholdet mellem kvinden han elsker, og kuppet han vil gennemføre.
Derudover introduceres karakteren ”Night Fox” – i form af en veloplagt Vincent Cassel der effektivt udstråler en massiv fransk arrogance. Cassel er efter min mening et velvalgt og underholdende supplement, og fungerer fint som spændingskatalysator.
Soderbergh har desuden tilføjet en sjov lille metafilmisk passage, hvor Bruce Willis dukker op som skuespilleren Bruce Willis, og øhh… Julia Roberts (Tess) spiller Julia Roberts – ja, i må hellere selv se filmen…

Men med alle disse små påfund in mente, en flok gode skuespillere der går til værks med en yderst smittende entusiasme, Soderbergh der leverer spændende kameraføring, effektive flashbacks og en god portion stil - ja, så kan jeg godt tilgive ”Oceans 12” for dens lidt løse og lige lovlig legesyge stil, og tildele den 4 stjerner for en omgang glimrende underholdning…
Ocean's Twelve