En af Takashi Miikes bedste

5.0
Takashi Miike er kendt som den slemme dreng i den japanske filmindustri. Han har lavet en bunke film på videomarkedet i Japan, og han har en forkærlighed for yakuza-genren. Som regel indgår der store mængder vold, absurditeter og kropsvæske i hans film.
Det gør der også i "Audition", men dog er det en mere stille og rolig film. Måske den dybeste og mest indholdsrige film Miike har lavet. Dette skyldes måske at Miike som regel blot hyres til et projekt i stedet for at skabe det selv og denne gang er projektet baseret på en bog af den i Japan berømte forfatter, Murakami Ryu (ikke at forveksle med Murakami Haruki).
Murakami Ryu skriver som regel om nutidens Japan (med undtagelse af "Gofungo no sekai"), og han skildrer de mørke sider af tilværelsen hos realistiske og troværdige personer. Dette gælder også for plottet i "Audition", der er ganske enkelt. En enkemand bor alene med sin teenagesøn, der opfordrer ham til at gifte sig igen. Mandens ven laver en audition til en film, hvor manden samtidig kan udvælge sin nye hustru. Manden falder for en stille, smuk ung pige, men det viser sig, at pigen bærer på en grusom og blodig fortid. Det bliver mørkere og mørkere, og til sidst bliver det til en virkelig gyser, som man ikke kan undgå at blive påvirket af.
Miike har taget sig nogle friheder omkring slutningen, men det fungerer ganske godt som film. Den sidste tur i en psykopatisk bevidsthed er flot filmkunst, og det er en oplevelse, der er svær at ryste af sig. Miike beviser i denne film, at han kan mere og andet end blot at chokere og vise vold. Det er dog en skam at han for tiden laver tamme og genrefaste film som standardgyseren "One Missed Call" og superheltebørnefilmen "Zebraman", men han arbejder jo blot for sin hyre, så det er vel at forvente. Man kan vel blot håbe, at han vender tilbage til film som "Audition".
Audition