Fantasi og dokumentar

6.0
Koreeda Hirokazu er en af Japans mest berømte filmkunstnere i internationale kredse. Han har en fortid som dokumentar-instruktør, og denne film bygger også på en række interviews, han har lavet.
Filmen handler om en institution, hvor de døde ankommer, før de skal videre. På denne institution får de mulighed for at indspille en scene fra deres liv, og den scene får de lov til at beholde, som det eneste minde af deres liv på jorden. Filmen enkle præmis er altså spørgsmålet: Hvis du kun kunne tage et minde med dig i himlen, hvilket ville du så vælge?
Den dokumentariske stil gør at denne fantasihistorie føles realistisk og ægte. Institutionen føles som en slags skole eller psykiatrisk afdeling, hvor de ansatte er ganske almindelige mennesker.
Der er flere forskellige, små historier for de forskellige afdøde, der tænker tilbage på deres liv, og hvad de værdsatte mest. Specielt een gammel man har svært ved at beslutte sig. Eller rettere, han har svært ved at finde noget som helst positivt ved hans liv. Vi følger også de ansatte, og en af disse tager også en drastisk beslutning i løbet af filmen.
Det er en film der virkelig sætter tankerne i gang. Og så er den medrivende og flot skruet sammen.
Om kort tid udkommer Koreeda Hirokazus næste film, der handler om tre børn, der efterlades af deres mor uden at vide hvorfor. Den følger (igen i dokumentarisk stil) de tre børn, der lever for sig selv uden kontakt med andre mennesker i omkring et år. Gå ikke glip af den, og gå ikke glip af "Mellem liv og død".