©Nådesløs©

5.0
Russell Crowe ses her i en rolle som virkelig fik Hollywood til at slå øjnene op for hans talent og hans fandenivoldskhed.

Her spiller han hovedrollen i en film, som skabte meget røre og inden den næsten nåede i biffen, var den nærmest berygtet. Det havde selvfølgelig noget med emnet at gøre.

Man følger (kort fortalt) Crowe som leder af en bande skinheads i Australien og deres opgør med nogle Vietnamesiske indvandrere.

Filmen er meget rå i sin fremtoning og den er på mange måder langt fra den amerikanske (og til trods for at det er en god film) mere mainstream "American history X". Den tager heller ikke den dybe indgangsvinkel til tingene som "the Believer".

De to andre film gør ligesom op (eller forsøger ihvertfald på det) med hele problemet og kompleksiteten omkring skinheads, hvorimod den her mere bare viser folk, hvordan det foregår og lader dem selv om at danne sig en mening om, hvad de ser.
Det er på mange måder en af filmens forcer og samtidig en af grundene til, at min overskrift var "nådesløs".

Det er helt klart den mest spændende film vi har set fra "down under" siden "Mad Max". Den besidder den samme råhed og intensitet som "Once were warriors" fra nabolandet New Zeland.

Samtidig er det morsomt at tænke på, at tre af de største eksporter som Australien er disket op med i nyere tid, når det kommer til skuespillere, er allesammen slået igennem med film, som senere hen er blevet betragtet som "kult".
Mel Gibson gjorde det med "Mad Max", Russell Crowe med "Romper Stomper" og senest Eric Bana med "Chopper".

(Sidstnævnte film håber jeg snart, at Scope gider at oprette i deres database) ;o)


En "lille" kommentar til disse "Årgang --" film:

Den danske titel "Årgang ´93" på den film jeg lige har anmeldt, er blevet til, pga. at der i midten af 80´erne og frem til 1993 var en masse ungdomsfilm og bandefilm, som fik titlen "Årgang --", selv om de allesammen var uafhængige af hinanden.

Det hele startede med Mark L. Lester´s (manden som bl.a. har instrueret "Commando" med Schwarzenegger) barske kultfilm fra 1982 med titlen "Class of ´84", som så blev direkte oversat til "Årgang ´84". Den havde bl.a. Michael J. Fox i en af sine tidlige roller.
En film som blev totalforbudt i mange lande og som det faktisk undrer mig lidt, at Scope ikke har oprettet endnu.

Den blev så stort et hit på video herhjemme, at de danske filmudlejere valgte at kalde følgende for det samme:

Årgang ´85 ("Tuff Turf) med James Spader og Robert Downey Jr.
Årgang ´86 ("3:15") med Adam Baldwin
Årgang ´87 ("Queen city rocker") en New Zelandsk film
Årgang ´88 ("The Principal") med James Belushi & Louis Gosset, Jr. En film som iøvrigt hed noget komplet andet i biografen:"Nu er det nok!"
Årgang ´89 ("Rooftops") med Jason Gedrick

og så skulle der gå fire år, før de valgte at gentage forvirringen ved at kalde denne australske "Romper stomper" for Årgang ´93.

Dertil kom det, at i 1990 havde Mark L. Lester, som stod bag den oprindelig kultfilm Årgang ´84 besluttet sig for, at prøve at gentage succesen med sin over 8 år gamle film og lave en science fiction udgave, som kom til at hedde "Årgang ´99" (Class of ´99) og den blev efterfulgt af "Årgang´99 II".

Så forvirringen har været stor og kvaliteten af filmene har varieret meget, men det hænger som sagt sammen med, at filmene (Udover ´99) ikke har noget med hinanden at gøre, men simpelthen har været et forsøg på at "sælge" filmene bedre herhjemme fra de danske film og videoselskabers side. Så lad jer ikke narre. ;o)
Årgang '93