Ambivalent...

4.0
En film jeg har et noget ambivalent forhold til:

Som filmelsker synes jeg den er fremragende og en af de stærkeste gysere jeg erindrer at have set. Og, så har den en for gysere sjælden kvalitet: Den kan tåle at ses flere gange og stadig bevare, i hvert fald til en vis grad, den uhyggelige stemning. 6 stjerner for det...

Som Stephen King fan derimod synes jeg den er lidt lam. Den fjerner sig meget langt fra det litterære forlæg, og som Kasper skriver i et tidligere indlæg, får man ikke fornemmelsen af at det er Overlook Hotel der gør Torrance vanvittig - han er det i nogen grad fra starten.

Det er også rigtigt, som Kasper skriver, at King tog afstand fra filmen - men, jeg mener ikke det er rigtigt når han skriver (citat): "da King som bekendt er dybt religiøs"... Jeg ved ikke hvor du har fra, at King skulle være dybt religiøs. Jeg har læst stort set alt hvad manden har skrevet og hvad der findes af biografisk materiale om manden, og ingen steder får jeg nogen fornemmelse af nogen dyb religiøsitet, men derimod en mængde fobier, som er dem han skriver sig ud af i sine bøger.

Det var lige et sidespring, tilbage til filmen: Filmen er, trods sin uhygge, ikke bare tilnærmelsesvis så uhyggelig som bogen, og da den også fjerner sig så langt fra forlægget som den gør, bliver det 2 stjerner på den konto.

Summa Summarum: 6 stjerner som film, 2 stjerner som King filmatisering = gennemsnit: 4 stjerner...
Ondskabens hotel