©En blandet fornøjelse©

3.0
Med sine næsten tre timer så havde man nok forventet, at filmen ville indeholde mere end to slag, hvoraf det sidste var meget rodet at overvære.
Det havde så været ok, hvis man i resten af filmen havde kunnet leve sig fuldt ind i personerne, men det lykkedes overhovedet ikke for Oliver Stone, at få mig til at føle noget for en eneste af personerne i denne film.
Jeg fandt mig selv ligeglad mht. hvad der ville ske med dem og selv om Stone f.eks. har forsøgt at gøre noget ud af Alexander´s dæmoner og hans forhold til sin far, som han selv er tæt på at ende som, så virker det uinteressant på en.

Det virker mere som om, at ligesom med "Troja" så har man her forsøgt at lave en storfilm for bare at lave en storfilm.
Hvor Wolfgang Petersen har forsøgt at krydre det med ren popcorn underholdning, så føler man til tider under denne her film, at man er del af en historie time, hvor man dog har valgt at hoppe meget let hen over flere af punkterne.

Iøvrigt fandt jeg springet tilbage i tiden henimod slutningen unødvendigt og den eneste effekt det gav, at vende tilbage til dagen hvor Alexander´s far blev myrdet, var at man følte et afbræk i den ellers skematisk kronoligsk fortalte historie, som Stone forsøgte at formidle.

Jeg tror, at grunden til at jeg ikke rigtig havde noget forhold til personerne i filmen (i modsætning til en film som f.eks. "Gladiator") måske kan have noget at gøre med, at de virkede en del utroværdige til tider.

De forskellige accenter i filmen var med til at skade oplevelsen. En ting var Jolie´s russisk lignende accent, men en scene som for mig virkede højst malplaceret, var scenen hvor Alexander forsøger at opildne sine mænd til at følge ham en sidste gang (lige før slaget hvor de rider på elefanterne). Det mindede mig mest af alt om en diskussion på en eller anden Irsk bar.
Især den store fyr (Crateros) forekommer fuldstændig malplaceret og mens han står og kommer med sin lille tale, så kan man høre flere i baggrunden råbe ikke "yeah" men "ay".
Er de Makedonere, Grækere eller Irere og englændere?
Det forekom ihvertfald en smule belastende.

Efter min menig var der flere af rollerne som var en smule fejlcastet. Ikke mindst Jolie som Farrel´s mor.
Den der passede bedst ind i sin rolle var faktisk Val Kilmer, men det var af de sørgerlige årsager, at hans rolle mindede om hans egen situation som skuespiller. Afdanket og spild af talent.

Dette er en film, som jeg har et meget ambivalent forhold til. På den ene side syntes jeg, at den indeholdt nogle utrolig flotte og storslåede scener, men på den anden side syntes jeg også, at det lidt faldt til jorden nogle steder, fordi filmen ligesom mangler noget sjæl.

Måske havde resultatet været bedre med en anden instruktør. For selv om jeg har været begejstret for flere af Stone´s tidligere film, så er det også trættende at se ham bruge de samme "effekter" i flere af sine film. Detaljen med at vi ser Farrell holde tale foran sine mænd, mens der bliver klippet til at man ser ham bare stirre ud i luften (mens talen fortsætter) og der er sat dyrelyde, som en løve der brøler ind, det har vi altså set i "Natural born killers" og flere af hans andre film.

Dette er uden tvivl en af de film jeg har været mest i tvivl om i 2004.
Jeg var tæt på at give den 4 stjerner pga. det storslåede, som den helt sikkert besidder og de flotte scener, men som sagt så mangler der noget, som kan påvirke min indlevningsevne og få mig til at leve mig helt ind i historien og personerne. Hvilket burde være muligt for Hr. Stone at kunne gøre med 3 timer til rådighed.
Derfor må den nøjes med de 3.
Alexander