Alternativt filmforslag

4.0
I denne film er vi ovre i den evigt fascinerende problemstilling om de menneskelige dilemmaer, som opstår ifm. den hvide mands møde med ukendte kulturer i kolonitiden - hér i form af guaraní'erne fra Paraguay, som rent faktisk var den første indianerkultur i Latinamerika, som fik anerkendt deres sprog og kultur fra statsligt hold.

Mere præcist kan den ses som konflikten mellem "kristendom som personlig og moralsk religiøs tro" contra "kristendom som institutionaliseret kirketro".

Nogle vil måske indvende, at filmen er for langsomt fremadskridende og ikke specielt overraskende i sit forløb. Jeg ville ikke kommentere det, hvis ikke jeg selv mente, at det havde noget på sig. Alligevel formår filmen at opbygge en fin stemning og personskildringen er også interesant - naturligvis fremmet af Irons' og De Niros karisma.

Et efter min mening mere vellykket bud på en film om missionærer og indianere er Bruce Beresfords "Black Robe" ("Sortkåbe") fra 1990, som virkelig formår at skildre forståelseskløften mellem kulturerne. Den er samtidig en(dnu) en vellykket variation over "Mørkets Hjerte" (jf. Coppolas "Apocalypse Now" eller i mindre grad Herzogs "Aguirre").
The Mission