Lorteland!

4.0
Umiddelbart efter at have set denne film så jeg en genudsendelse af sidste uges "Udefra" om Rio-bydelen (favelaen) Rocinha (benævnt et "narkokrati"), som i ekstrem grad udgør et selvstændigt samfund for dets indbyggere, fordi det omgivende samfund forlængst har spillet fallit.

"Central do Brasil" fortæller en lignende historie om et Brasilien, hvor enhver er sig selv nærmest.

I filmen oplever man dog ikke blot det urbane Brasilien. Vi kommer også på en lang (dannelses)odyssé ud på bøhlandet, hvor fattigdommen absolut ikke er mindre. Hér har Gud i form af de evangelistiske kristne (som også kendes fra Bushs USA) stor indflydelse på kulturen, og det mere end antydes, at hovedpersonen Dora ikke befinder sig godt derude trods mødet med en helt anden grad af næstekærlighed.

En film om en nation så fragmenteret som Brasilien må nødvendigvis involvere en betydelig underliggende grad af samfundskritik, hvilket "Central do Brasil" heller ikke forsømmer. Religiøs propaganda kan jeg ingenlunde få øje på. Filmen formidler blot udbredt brasiliansk kultur og tankegang.

I forhold til Scopes anmelder er jeg umiddelbart mindre tilbøjelig til at kalde filmen for sødladen.
Men da jeg omvendt ikke har set de andre film, som fremhæves som bedre alternativer, kan jeg naturligvis ikke perspektivere den på et ligeså solidt fundament. Derfor kan jeg kun gi' den en varm anbefaling som et ganske spændingsmættet, momentvis melankolsk men aldrig romantiserende, drama.

Kender man som Scopes anmelder ikke andre film om emnet, vil man endog nok være tilbøjelig til at kalde filmen fremragende.
Central Station