Det søvnløse traume

5.0
I Brad Anderson The Machinist bliver en fysisk udmagret (extremt tynd og og lidende af søvnløshed) Christian Bale rammefortællingen om en søgen efter et traume.
Filmens sprog mimer protagonistens fragmenterede lidelser, så man som seer oplever den kaotiske verden, der udspringer af hans forpinte sind.

Christian Bale spiller/er Trevor Reznik hvis liv virker som et langt og udstrakt deja-vu.
Den åbenlyse årsag til dette er, at Reznik ikke har sovet i et år og at han derfor er så distræt, at den omkring liggende verden virker fjern og tåget.
Da en af Rezniks arbejdskollegaer mister armen i en ulykke, der er foråsaget af den fraværende Reznik, begynder konspirationerne og paranoiaen at bygge sig op.
Historien eskalerer, og Reznik går meget igennem før han opnår indsigt i årsagen til hans tilstand.

Som film formår The Machinist at komme ud over thriller-genrens forudsigeligheder og klicheer (genrens faldgruber). På nogle steder trækker den dog stærkt på f.eks David Lynchs form (som han i øvrigt selv præsterer at drive rovdrift på i Mulholland Drive).

The Machinist er et glimrende eksempel på, at man faktisk kan lave gode film over en skabelon i en genre, der ellers burde have anarki som sit primære skelet.
The Machinist