Den gode Predator??

3.0
Nu har jeg set alle Anderson film, i hvert fald dem der er noteret på scopes database. Stærkt kritiseret film, men Anderson er efterhånden vant til at få hug, da han ofte vælge glatte mainstream produkter. Hans film er tynde på historiesiden, mens personerne ofte er flade.

Mange frygtede det værste. Jeg var en af dem. Man havde nok den forfærdelige Freddy vs Jason i baghovedet, og jeg tænkte: Åh nej, den var jo elendig og ikke engang underholdende eller specielt godt lavet. AvP er nu forbløffende godt lavet, især taget filmens budget i betragtning. Den kostede ”kun” 60 millioner, og det er jo næsten ingenting nu om stunder, da sådanne produktioner ofte koster over de 100 millioner. 60 millioner er selvfølgelig også mange penge at gøre med, men filmen er fantastisk godt lavet, og langt bedre end mange af de dyre film, som kommer fra Hollywood. Predator rovdyret er godt lavet, det har mange flere våben end tidligere, mens Alien-dyret kunne have været en anelse bedre. Man føler ikke, at Alien var ligeså godt lavet som i Scotts og Camerons klassiker film. Eller ligeså skræmmende.

Actionscenerne var underholdende og blæret skruet sammen, men der var for få kampe mellem vores to største monstre. Den sidste og afgørende kamp mellem Predator og Alien i snevejret var fint lavet, men det varede kun få øjeblikke. Men de kampe der opstod, de var til gengæld pænt godt lavet, og man underholdes så længe det varer. Vi kommer dog aldrig i nærheden af den spænding og uhygge som prægede den første Predator film, og de to første Alien-film. Vi er slet slet ikke på samme niveau, og man bliver pænt skuffet, hvis man forventer en ny klassiker.

Historien er ganske enkel, men den er jo blot en undskyldning for action’en, og kan man leve med det, så kan man sagtens nyde AvP, uden at den på nogen måder imponerer og slår benene væk under en.

SPOILERS:

Man kan kritisere filmen for en del ting. Især de mange klicheer den byder på. Filmen giver desværre en klam moralprædike om, at Predator faktisk er den gode af de to monstre, og han nærmest fremstilles som en helt. Den sidste kvindelige overlevende hjælper Predator rovdyret, og de indgår en pagt, og bekæmper Alien-dyret sammen?? Klam udvikling og Anderson går måske den forkerte retning og glemmer, at begge monstre er ondskabsfulde – der er ingen forskelle. Eller er der?? Filmen ligger også op til en efterfølger?? Dårlig ide. Ligeså snart en film får økonomisk succes, tænker man straks på en efterfølger. (SLUT PÅ SPOILERS).

Bortset fra det, så er der selvfølgelig mange andre kritikpunkter man kan komme ind på (skuespillet er dårligt), men det vil jeg ikke bruge tiden på, da jeg alligevel fandt filmen ganske underholdende, stemningsfyldt og godt lavet. De visuelle kvaliteter slår igennem, og er man forberedt på dette, jamen så kan man sagtens leje AvP og lade sig underholde, hvis man trænger til det. AvP er jo en af de film, som kun Hollywood kan lave.
Alien vs. Predator