"You fall behind and you're on your own"

6.0
Som nævnt under Total Recall/Sidste Udkald har Arnold Schwarzenegger en pæn portion kredit i min bog. John McTiernans Predator fra 1987 spiller en væsentlig deri.

Jeg har endelig fået anskaffet og set Predator-special edition, efter i adskillige år at have levet med den latterlige censurerede danske dvd-version, hvor essentielle perler af uforklarlige grunde er skåret væk.
Mest bemærkelsesværdig er det, at scenen hvor en guerilla-soldat sniger sig ind på Dutch (Arnold) bagfra for at stikke ham ned og Arnie efterfølgende river the bad guy rundt og til sidst bruger ham som dart-skive og siger "Stick around!" manglede.
Det er jo en forbrydelse ikke at have den scene med!!
Men det er der rådet bod på med denne 2 discs special-edition, hvor alt er med.

Nogle af Predators største forcer er dens velfungerende special effects, den passende gustne jungle atmosfære, det formidabelt høje tempo og alle de velklingende one-liners.
Det er især værd, at fremhæve filmens special effects, der ikke på noget tidspunkt går hen og bliver rendyrket effekt-lir, men som hele filmen igennem er knyttet til og retfærdiggjort af filmens narration.

Predator hører til noget af det absolut top notch action Hollywood kunne præstere i midten af 1980'erne: masser af firkantede stereotyper, veldrejet og spændstig actionkoreografi plus den næsten typiske kredsen om "the lone hero", der imod alle odds klarer sig igennem.

Det fås ikke meget bedre end Predator!
Predator - jagten er begyndt