At lære livets vej at kende

1.0
Med "The Education of Little Tree" får vi en genspilning af Hollywoods kompromisløse og klassiske sødladne tema, hvor det at få sjælen til at vokse pludseligt kan virke så banalt

"The Education of Little Tree" er fortællingen om drengen Little Trees opvækst i et eksistentielt grænseland mellem at være indianer og hvid. Little Tree vokser op i 30'ernes Tennessee, og da hans forældre dør, tager hans bedsteforældre sig af ham. Little Tree kender ikke sine indianske aner, men da han som 10-årig flytter ud til bedsteforældrene, bliver han præsenteret for sin egen eksotiske baggrund og lærer af den.

I pagt med naturen præsenterer hans elskede bedsteforældre ham for den cherokeeske levevis og dens moralkodeks. Og Little Tree knytter venskabsbånd med shamanen Willow John, som beretter om fortidens cherokee - indianere og deres nådesløse kamp mod de hvide. Han indpoder cherokee-identiteten i Little Tree, for "hvis ikke man kender sin fortid, har man ingen fremtid". Little Tree nyder den nye verden, som er blevet åbnet for ham, men civilisationens lange arm rækker ud efter ham. Han sendes modvilligt på en kostskole for indianerbørn, hvor de eksotiske cherokee - kodekser er skiftet ud med kæft, trit og retning - opdragelse. Han holder modigt ud under kostskolens barske prøvelser og kæmper for at bibeholde sin indianske identitet. Men han savner sin cherokeeske hverdag i skovhytten, og fortæller hver aften Hundestjernen på himlen om sine lidelser. Og hvordan Little Tree klarer sine trængsler, skal ikke afsløres her.

Filmen levner dog ikke mange overraskelser til tilskueren, og har man ikke lyst at dvæle ved udpenslingen af filmens romantiske postulat om, at al racisme og indianerhad kun hører fortiden til, virker den langtrukken. Det mest interessante er dog indblikket i cherokee- indianernes historie, selvom man aner, at den også har fået en tur i Hollywoods vridemaskine. Men flotte billeder er Hollywood jo mestre i at skabe, og dem møder man også her. Og samtidig leverer bedstefaderen Wales (James Cromwell) en god, gedigen skuespillerpræstation.

Men tilskueren må trækkes gennem denne næsten 2 timer lange film, for de sikkert velmente små, søde scener bliver anstrengende i længden. Specielt fordi man savner en mere bredspektret udfoldning af det stereotype persongalleri. Little Trees forhold til sine bedsteforældre er idylliseret og står i klar kontrast til de konsekvent negativt ladede rige, hvide mennesker, som forsøger at bryde ind i deres lille paradis. Så det romantiske univers, som er bygget op omkring Little Trees verden, virker ikke efter hensigten, men får i stedet filmen til at virke utroværdig.

Richard Friedenbergs "The Education of Little Tree" forsøger at give publikum et indblik i en del af den ellers interessante amerikanske kulturarv, om end den ligger under for Hollywoods samlebåndssyndrom, hvor sentimentaliteten oser ud af lærredet. "The Education of Little Tree" levner altså ingen plads til krøllede hjerner eller bizarre eksistenser, men er en sødladen amerikansk fortælling, hvor den politiske korrekthed lever i fuldt flor.
Little Tree