Gilliam's sære univers

4.0
Jeg har lidt et ambivalent forhold til Terry Gilliams Verdens største løgnhals/Adventures of of Baron Munchausen fra 1989.

På den ene side er den fantastisk vellavet og den er faktisk langt hen ad vejens ganske underholdende.
På den anden side skuffer den fælt fordi det trods alt er en Terry Gilliam-film, og det er ham der sidder i instruktørstolen: Det kunne ihvertfald have været så meget mere end hvad det er.

Filmen tager sin begyndelse i 1800-tallet, hvor en by i Europa ligger under belejring af den mægtige tyrkiske hær. Baron Münchausen påstår, at han er årsagen til denne belejring, men alle og enhver griner bare af disse påstande, undtagen den lille Sally.

Münchausen får muligheden til at bevise rigtigheden af sine påstande ved at redde byen fra komplet udslettelse.
Til gengæld skal byen så assistere ham med at finde sine fire venner: Albrecht, der er verdens stærkeste mand, Bertold, der er verdens hurtigste mand, Adolfus, der er i stand til at se længere end øjet rækker og Gustavus, der kan blæse stærkere end en orkan.

Alle byens kvinder ofrer derefter alt deres silkelingerie til fremstillingen af en luftballon - og så flyver Baronen ud af byen for at redde den, uvidende om at den lille Sally er med som blind passager.

Hvis man er til Gilliam er Verdens største løgnhals et must see, ingen tvivl. Men man sidder hele tiden med følelsen af, at dette kunne Gilliam have gjort langt mere overlegent.

Til gengæld er der gode nyheder til Terry Gilliams fans. Hele 2 nye film er på tapetet indenfor de næste par år.

The Brothers Grimm, der gerne skulle udkomme i løbet af 2005, med Matt Damon og Heath Ledger i hovedrollerne, og den lyder lovende. Filmen skulle være en en mørk fantasy-tale om de to brødre Grimm, der tjener til dagen og vejen ved at rejse rundt og dræbe opdigtede monstre og dæmoner.

Tideland, der er scheduled til 2006-2007, med Jeff Bridges i hovedrollen. Den er baseret på Mitch Cullins roman, der handler om en pige fra Texas, der flygter ind i en opdigtet verden for at undslippe de barske realiteter i sit liv.
På dette eventyr får hun følgeskab af fire dukkehoveder.

Det er i sandhed gode nyheder eftersom Gilliams sidste "rigtige" film er Fear and Loathing in Las Vegas fra 1998 (der var også lige dokumentaren Lost in La Mancha i 2002).
Verdens største løgnhals