En ny-klassiker i animation

5.0
Drengen og Jernkæmpen er for mig noget af en åbenbaring indenfor genren af animations- og tegnefilm. En film, der uden et gran af tvivl fra min side hører til iblandt 1990'ernes absolutte elite indenfor denne genre.

Drengen og Jernkæmpen er ikke blot et godt bud på et både hjertevarmt, sympatisk, empatisk og bevægende eventyr for alle fans af genren, store som små - den er på samme tid et imponerende skridt væk fra Disney-koncernens monopol på storslåede tegnefilm. Og en kærkomment lille 'afviger' af slagsen ; ).
Filmen ryger nemlig på intet tidspunkt i de samme faldgruber og de sædvanlige udtrådte klichéer som er så velkendt indenfor Disneys tegnefilms-koncept (det være sig de adskillige sang-sekvenser, den evindelige sentimentalitet, de karikerede skurke osv). Ikke at Disneys koncept er direkte dårligt eller forfejlet, misforstå mig ret, jeg holder meget af en stor del af Disney's Classics - det er bare pokkers rart at få syn for noget lidt andet, noget nytænkning indenfor animationsgenren vil jeg gå så langt som at kalde det.

Og med Drengen og jernkæmpen får man desuden en intelligent og indlevende fortælling, der er såvel flot fortalt som den er teknisk imponerende.
Alt i alt en yderst kompetent animeret film.

Den er simpelthen aldeles herlig fordi Drengen og Jernkæmpen i allerhøjeste grad forstår at balancere ligevægtigt imellem sit imponerende udseende og flotte teknik på den ene side og sin velfortalte historie på den anden.
Således sender filmen sine hovedpersoner helt op i fortællingens forgrund.

Som konklusion er Drengen og Jernkæmpen en flot film, der tager sit udgangspunkt i troen på det fantastiske samtidig med, at man som seer aldrig er i tvivl om formålet med den.
Filmen fungerer desuden på så mange niveauer, at den faktisk har noget til ethvert publikum. Det mener jeg virkelig.
Selv hvis man betragter animations-/tegnefilm som deciderede "kids only"-film, så bør man give filmen en chance.
Den er på mange måder allerede en klassiker, selvom den kun er godt 6 år gammel ; )

Enjoy!
Drengen og jernkæmpen