Sublim historisk fortælling

5.0
Sjældent har en film bedre formået at skildre den manglende forståelse, når to vidt forskellige kulturer mødes.

Bruce Beresford går på intet tidspunkt på kompromis med troværdigheden for at gøre historien lettere at fordøje. Der tages heller ikke parti. Det er to kulturer, der begge har en stolthed at forsvare.

Vi iagttager blot et stilfærdigt (men ind imellem meget brutalt) drama mellem den franske jesuiter-missionær og de nordamerikanske indianerstammer midt i den tiltagende vinterkulde. Han har af sin biskop fået til opgave at drage til randområdet af den franske koloni i Canada for at opsøge en jesuitisk missions udpost, hvor kirken har forsøgt at omvende områdets - muligvis fjendtlige - indianerstamme til den sande kristentro.

Udover historien er også fotograferingen fremragende. Det er således også en vildmarksfortælling, som giver associationer til Kurosawas "Dersu Uzala" (1973).

Filmen er utvivlsomt stærkt inspireret af Joseph Conrads legendariske novelle "Mørkets Hjerte" fra 1905. Alligevel er historien helt sin egen og dybt original. En rejse op ad Hudson-floden i 1600tallet er ikke for hvemsomhelst. Men vor hovedperson er dybt troende, og han hverken kan eller vil for alvor begribe eller tilpasse sig sine omgivelser, eller overveje hvad han rejser ud til.

Filmens produktionsår falder i øvrigt sammen med dét års helt store biograf-hit: "Danser Med Ulve", der gik anderledes naivt til værks.

(Filmen findes til en 50er i udvalgte DVD-forretninger på nettet. CDON er en mulighed)
Black Robe - I indianernes vold