Corto Maltese

4.0
The Adventures of Corto Maltese tager sit udgangspunkt i tegneserie-albummet Corto Maltese i Sibirien.
På bagsiden af den danske dvd-udgivelse præsenteres karakteren Corto Maltese som en fantastisk kombination af nogle så store navne som Indiana Jones, James Bond og Clint Eastwood.
Lad os dog bare få dét på det rene med det samme, at den karakteristik er noget bullshit.
Corto Maltese er betragtende, stiltiende og ironisk enspænder med en udpræget livslede og melankolsk tilgang til verden omkring ham.
På den politiske side forsøger Corto at holde sig neutral, men når tingene går i hårdknude som de selvfølgelig gør, er han en handlingens tavse mand.

Året er 1919, den første verdenskrig er netop overstået, verden er i hastig forandring og tiderne er ved at skifte.
I Rusland er czaren detroniseret og bolsjevikerne er ved at udbrede kommunismen.
Ud af denne revolution dukker Cortos særegne makker Rasputin (mystiker og eventyrer og en historisk ægte person) samt den kvindelige armeé-gruppe Den Røde Lanterne op. Begge opsøger de Corto i Hong Kong, hvor de efter noget tids overtalelse frister ham med en livsfarlig men berigende skattejagt.

Herefter følger fortællingen trekløveret Corto, Rasputin og Chang Li, der bevæger sig rundt i det sneklædte Sibirien efter en enorm guldskat, der skulle befinder sig på et svært bevæbnet tog med flygtninge fra russiske revolution.
I efterkrigstiden bliver det dog snart svært for Corto at forblive neutral og inden længe må han vælge side.

The Adventures of Corto Maltese er en anelse tung og der er langt til den normale Disney-stil, hvor der her arbejdes med meget rolige og nærmest statiske animationer og stemningsbilleder.
Filmen kan nok med rette kaldes europæisk med et stort E.

Filmens handling var svær at gennemskue og selv efter to gennemsyn er jeg stadig ikke helt sikker i min sag. Kender man en smule til tegneserien tror jeg dog ikke det er noget problem.

Mens nogle uden tvivl vil kede sig halvt fordærvede vil andre sikkert drages af det hemmelighedsfulde, svært tilgængelige og intrigante univers.
The Adventures of Corto Maltese er i al sin særhed en ganske usædvanlig animationsfilm.

Jeg vakler mellem 3 og 4 stjerner, så det må blive 3½*
The Adventures of Corto Maltese