- Ikke i den syvende himmel -

4.0
Med “Kingdom Of Heaven” vender Ridley Scott endelig tilbage til den genre han så kærkomment genfødte i 2000 med ”Gladiator”. Igen skal hære samles og klinger krydses i en episk storfilm – store forventninger er uundgåelige.

Desværre kan det hurtigt konstateres at ”Kingdom Of Heaven” er en meget lille lillebror til ”Gladiator”. Nuvel, enhver sammenligning ville måske være urimelig, så hvis man undlader at gøre det, kommer man omvendt heller ikke udenom at ”Kingdom Of Heaven” absolut er en af de mere vellykkede episke storværker i den nye æra.

Først og fremmest er det jo en interessant og en historisk spændende fortælling, som danner grundlag for filmen. Kampen om Jerusalem mellem kristne og muslimske overhoveder danner en problemstilling, der efterlader sig store spor, og som bestemt kan relateres til situationen dags dato. Filmen er en krigsfilm, men budskabet er pacifistisk, hvor der ikke tages parti for nogen men blot udsendes en frustration over, at lektien stadig ikke er lært den dag i dag.

Som storfilm er den helstøbt, hvor billederne er flotte og kampscenerne imponerende. De mange sværdkampe er hårdtslående, blodige og gode. Det er på intet tidspunkt kedeligt, da Scott også sørger for at bevare sit gode ry som historiefortæller. Men alligevel mangler vi, at få de helt store følelser frem, hvor Scott ikke helt formår at være storladen på det emotionelle område.

Det skyldes bl.a. også en kedelig hovedrolle, som Orlando Bloom på ingen måde kan bære. Han klarer sig med nød og næppe igennem den, men overbeviser bestemt ikke, hvilket til dels også er manuskriptforfatterens skyld. Vi kommer ikke tæt nok på vores hovedperson, og den udvikling han gennemgår fra udbrændt smed til majestætisk hærfører, er næsten ikke-eksisterende og er alt flygtigt skildret. Mere interessant i skuespillet er Marton Csokas derimod som står for det diabolske modspil, og franske Eva Green er et smukt ansigt med talent i tilgift.

Når det nu er mesteren selv, der har lavet filmen, skuffes man over at ”Kingdom Of Heaven” ikke er en ny sejr for den episke genre, og at filmen ikke føles så stor som dens budget. Alligevel må man dog tage hatten af for de kvaliteter, den har samt Scotts eminente overblik i forbindelse med så store produktioner. En lille skuffelse med fire små stjerner til følge.
Kingdom of Heaven