Kuldsejlet mellem to stole

2.0
Det positive først: Det var dog et fantastisk fascinerende planetlandskab at kigge på! Jeg bli'r aldrig træt af CGI-animationerne af de kæmpebyer med luftfartøjer, lys og skyskrabere...

Retfærdigvis skal film, som plotmæssigt er bundet til en i forvejen offentlig kendt historie, først og fremmest bedømmes på lige fod med andre sådanne, hvoraf "Ringenes Herre"-filmatiseringerne vel nok er de mest oplagte.

Det synes ganske klart ifølge samtlige filmkritikere, at hverken denne eller de forrige to "nye" Star Wars-film nogensinde vil gøre Peter Jacksons filmatisering rangen stridig. Både mht. skuespil, replikker, fortællemæssig elegance og gennemtænkt effektmageri blegner Lucas' film helt og aldeles.

De tre første film (altså nr. 4, 5 og 6) havde en fortællemæssig glæde og et gennemgående, genkendeligt persongalleri som sin helt store styrke. Samtidig bibragte de et filmisk univers, som var helt nyt på daværende tidspunkt. De tre nye film rummer ingen af disse kvaliteter: Formidlingen bærer præg af et minimum af humor og raffineret dialog, og de få gennemgående figurer er enten statiske størrelser (Yoda m.fl.) eller personlighedsmæssigt (f.eks. pga. de store aldersmæssige spring) for fragmentarisk formidlet til, at det er muligt at indleve sig i deres problemer.

De tre nye Star Wars film burde, hvad jeg nu har forstået også vil blive tilfældet, ha' været lavet som TV-serie. Manuskriptet og ambitionsniveauet har tilsyneladende aldrig egnet sig som spillefilm. De har universet (og alt "legetøjet"), men ikke hverken idé eller vilje til højspændt drama på et mere psykisk plan (Hayden Christensen når aldrig at overbevise mig om sin politiske og identitetsmæssige forvandling fra Anakin til Vader - det sker bare!)
Star Wars er i form og formidling i det store hele blevet det samme som Star Trek.

Skulle filmatiseringen af disse tre film ha' båret præg af en sammenhængende og "vedkommende" film, burde fokus i alle tre film ha' været lagt på Anakins seneste år, som 3'eren omhandler (gerne med en lidt bedre skuespiller). Dét kunne ha' reddet såvel denne som de to foregående værker. Desværre har dette næppe nogensinde været aktuelt... Der skulle jo sælges legetøj(!)

De to stjerner er givet som samlet bedømmelse af alle de tre nye film. Dog vil jeg gi' samme individuelle karakter til hver af de tre film: De to første er (for mig) intetsigende børnefilm, mens sidstnævnte til gengæld er blottet for fortællemæssig glæde og fantasifuld dialog.
Star Wars: Episode III - Sith-Fyrsternes Hævn