Universal Shit!

1.0
I spillefilmen Universal Soldier, som er instrueret af actiondrengen Roland Emmerich, der også har disket op med pinlighederne Ghost Chase (Hollywood Monster), Star Gate, Independence Day og remaket Godzilla, følger to "UniSol" soldater, som på yderst brutal vis har myrdet hinanden under vietnamkrigen, da menig Luc Devereux (Jean-Claude Van Damme) efterhånden har fået nok af sin psykotiske Sergent Scott (Dolph Lundgren) der myrder civile vietnamesere til højre og venstre, for derefter at skære deres ører af og sætte dem på en halskæde. De to døde soldater bliver frosset ned og udsat for "tissue re-animation", så de mange år senere kan transporteres rundt i en hightech-truck og hives frem fra kølerummet når terrorister og andre onde mennesker truer USA. Under en nedkæmpelse af terrorister begynder Devereux at få flashbacks til krigen. Sergenten får voldelige tendenser og da han skyder en af to journalister som forsøger at afdække hemmeligheden bag "UniSol" projektet, stikker Devereux af med den kvindelige journalist Veronica Roberts (Ally Walker) - og så går den vilde menneskejagt. Herfra udvikler filmen sig stort set til én lang chase-scene, hvor Devereux og Veronica kastes ud i perpetuerende action sekvenser, den ene mere tåbelig og utroværdig, end den anden.
Selve historien er naturligvis en gang forvåset pseudo-sci-fi, der ikke kan holde sine egne præmisser fri fra pinlige selvmodsigelser og manuskriptmæssige kontradiktioner. Hvorfor kender regeringen f.eks. intet til "UniSol" projektet, når det er direkte i nyhederne at gidseldramaet i filmens begyndelse er deres tredje succesrige mission. Man kan vel tænke sig at Pentagon ikke ser tv.

Universal Soldier er ikke ret meget andet end en halvlunken opvisning i stuntfolkenes bedrifter og virtuose kampsport slagsmål, der er gjort bedre i selv den mest middelmådige Hong Kong action film. Historien om den afsjælede voldsmaskine der prøver at blive menneske igen, er gjort så meget bedre i Paul Verhoevens Robocop, og den ironiske distance som Van Dammes bedrifter i Albert Pyuns Helten (Cyborg) og John Woos Hard Target besidder, skimtes desværre kun glimtvis i Universal Soldier - f.eks. i den scene hvor soldaterne gennemhuller det hotelværelse som Veronica og Devereux har søgt tilflugt i, fortæller han hende af "You better duck and cover" hvilket naturligvis refererer til de "educational films" som Devereux sikkert er vokset op med.
Filmen skabte en del debat om filmvold omkring sin oprindelige biograf premiere, på grund af en voldelig episode hvor gerningsmanden angiveligt var inspireret af Sergent Scotts øre-halskæde i filmen.

Egmonts DVD står flot og på trods af en enkelt komprimerings fejl, er det klart en udgivelse som er et kig værd for fans af actionbøffer eller Van Damme. Foruden at filmen er i flot letterboxed format med anamorphic enhancement (16:9) som hjælper på billedets skarphed, indeholder skiven forskellige "extras". Filmografier, US - theatrical trailer, en syv minutters "behind the scenes" promovering fra filmselskabet hvor Van Damme bl.a. fortæller at dette ikke er den traditionelle half-man, half-machine action film, men 100% "beef" og en musikvideo - Ice-T - "Bodycount's in the House".
Universal Soldier