Ville Moodysson det rigtige?

3.0
Jeg har aldrig set en Moodysson-film før. Derfor volder det mig store kvaler at vurdere, hvor vred han er på samfundet og dén succes-dyrkelse, som angiveligt let bliver normen for menigmand? Og dét må være et relevant spørgsmål at søge svar på, når filmen er, som den er.

"Lilja 4-ever" var en indiskutabel anklage mod samfundets ubamhjertighed, såvidt jeg har forstået. Sammenholdes dette med især klipningen, kameraføringen og lydsiden i filmen er det svært at opfatte filmen som andet end en fordømmende protest med de helt store advarselslamper på fuldt blus.

Mit problem er, at jeg ikke helt tror på forløbet og persontegningen og -sammensætningen (samt at jeg er i tvivl om, hvorvidt de gentagne korte indklippede operationsekvenser ikke fjerner fokus fra den tilsigtede intensitet lejligheden?)

Til gengæld finder jeg skuespillet glimrende - faktisk langt mere overbevisende end i i hvert fald Triers "Idioterne", hvor jeg i virkeligheden anså skuespillerne for at være det største problem.


Samlet set mener jeg egentlig, at Moodysson lykkes udmærket med at skabe mange intense enkeltscener (alle pornografiske scener er fingerede). Helhedsindtrykket er dog - ikke ulig andre samfundskritiske "dokumentariske" iagttagelsesfilm (f.eks. Seidls "Hundedage"
Et Hul i Mit Hjerte