Unge Adam og Skumle Joe

5.0
Young Adam er noget så sjældent som en fængslende thriller, der ikke er afhængig af et temmelig tåbeligt sidste-øjebliks-twist for ligesom at peppe konklusionen lidt op.

En af de for mig mest åbenlyse grunde til at filmen fungerer så godt som jeg synes den gør er, at det i Young Adam ikke er et spørgsmål om ”hvem der gjorde det?”, men i stedet et ”hvad skete der?”-spørgsmål.

Young Adam er lidt langsom i sin opbygning og ret klaustrofobisk i sin atmosfære (flere af scenerne foregår i en trang skibskahyt) og jeg syntes den kronologiske orden var lidt forvirrende i begyndelsen, men det skader ikke mit helhedsindtryk af filmen.

I det hele taget er Young Adam meget mere karakterdrevet end egentlig plotbaseret, men filmens historie kan faktisk bære dette.
Derudover skal det for en god ordens skyld nævnes, at der er en masse sex i filmen, hvilket sjældent er en dårlig ting.

Ewan McGregor spiller Joe, en ung mand, der foretrækker at læse en bog alene frem for at sidde med en øl på pubben.
Joe arbejder sammen med ægteparret Les (Peter Mullan) og Ella (Tilda Swinton) og de af- og pålæsser en båd som de sejler op og ned af Skotlands kanal.
Joe’s fortid er lidt skummel og mystisk, den inkluderer bl.a et forhold til en frisindet kvinde, Cathie (Emily Mortimer).
Hende lærer vi mere om i løbet i filmen via de hyppige flashbacks.

I Young Adam ser man første gang Joe da han sammen med Les fisker liget af en nøgen død kvinde op af vandet.
Snart derefter sidder Les på pubben og praler med deres fund, der desuden er nævnt i aften-avisen.
Joe, der er blevet på båden, forfører den lidt ældre Ella, der ellers først modsætter sig hans tilnærmelser. Hun giver dog efter med en sådan lidenskab, at de inden længe har et så hedt forhold kørende at de næsten ikke kan holde fingrene fra hinanden.
Men netop som Ella overfor Joe bekendtgør at nu vil hun skilles fra Les, vender han sin opmærksomhed imod hendes søster, Gwen (Therese Bradley), der har mistet sin mand.
I mellemtiden har politiets udforskning af liget som Joe og Les fandt i vandet taget en foruroligende drejning.

Young Adam anvender de skotske lokaliteter med imponerende effekt.
De tilsyneladende evindelige gråtonede dag-scener og natte-scenerne, ofte med regn, giver en tyngende fornemmelse til filmens udseende. Det er dog en god ting, da jeg synes filmen i høj grad afhænger ligeså meget af selve stemningen som af plottet.

På mange måder handler Young Adam om moral og etik, og den fungerer på lige fod som både thriller og som et karakterstudie.
Filmen afslører den ene alarmerende detalje efter den anden om den ellers så afdæmpede Joe, indtil man som seer sidder med et helt andet billede end først antaget af denne mand.

Det er virkelig stærkt skuespil af Ewan McGregor, der i rollen som Joe er det absolutte fikspunkt i filmen og den person hvorfra man ser alt. Desuden lægger denne rolle milevidt fra hans præstationer i Star Wars-trilogien.

Young Adam er ikke en thriller i traditional henseende, men på mange madder er den en mere fyldestgørende oplevelse i sidste ende. Meget anbefalelsesværdig!
Young Adam