Under lavmålet

2.0
Denne film stinker på så mange måder, at det ikke er til at tro på.
Jeg er stor fan af navnlig den først udsendte StarWars-film, som åbnede dørene til denne mytologi.
Derfor er jeg gang på gang blevet skuffet over at se, hvorledes Lucas smadrer serien med de sidste tre film: Formen har helt overtaget fokus og efterlader mytologien skamskudt.
I denne film er dialogerne flade, skuespillerne dårlige og uinteressante (dårligt castede) og figurernes motiver for at handle som de gør, er nogenlunde lige så spændende som at sidde på tønden.
Med andre ord udfolder historien sig på et meget, meget lavt plan - og selv om den allerførste film i serien selvfølgelig var naiv i sin heroisme, så var den da meget velfortalt, mener jeg.
Rent visuelt er filmen fænomenal, og designerne til rumskibe etc er fabelagtige - men det er netop pointen: Alt er overstylet, overdesignet og super-rent: Ikke et hår sidder forkert på model-skuespillerne og ethvert rumskib er en top-model à la Jaguar - det er simpelthen ikke befordrende for identifikationsmomentet og opbygningen af et troværdigt fantasi-univers.
Kampscenerne er ligefrem grinagtige, når man tænker på, hvad der ellers er blevet lavet i de senere år (Matrix, Tiger på Spring, Ringenes Herre-trilogien...). Gamle mænd med lyssværd, der slås med 20km/t holder ikke i 2005.
Konklusion: Filmen er et stykke formpornografisk, effektfixeret og ligegyldigt bras. Et par flyvescener i rumskibe er dog helt fantastiske (grunden til 2 stjerner). Men Lucas skulle have kigget i spejlet og indset, at han ikke behøvede at skrive historien selv, hvis han ikke havde mere på hjerte.
For selve oplægget: Hvordan det gik til, at den mest lovende Jedi blev skyggesidens onde kejser, ja, det ER da for syv søren elementært spændende, skulle jeg mene, og svært at tabe på gulvet. Det gør Lucas eklatant, og jeg kan desværre kun sige, at jeg er lettet over, at manden har lovet ikke at lave flere film af denne type. Tænk at man skulle sige det en dag! Snif!
Star Wars: Episode III - Sith-Fyrsternes Hævn